Autorką przepisu na te babeczki jest Martha Stewart - amerykańska kreatorka stylu życia, gotowania i prowadzenia domu polskiego pochodzenia. Wydała już wiele książek o gotowaniu, urządzaniu przyjęć czy wesel, a także o ręcznie robionych ozdobach na każdą okazję.
Snickerdoodle Cupcakes cieszą się na jej blogu wielką popularnością, dlatego postanowiłam je zrobić :) W oryginale babeczki udekorowane są kremem waniliowym i posypane zmielonym cynamonem, ja jednak zrobiłam na nich "reniferki" :) Inspirowałam się guru polskich wypieków Dorotą z bloga Moje Wypieki oraz Annie z angielskiego bloga With sprinkles on top.
Snickerdoodle Cupcakes
Składniki na muffiny: (24 sztuki)
3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka zmielonego cynamonu
230g masła 82%
1,5 szklanki drobnego cukru
4 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki mleka
Składniki na krem śmietankowy:
300ml śmietanki kremówki 36%
125g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na krem czekoladowy:
80g gorzkiej czekolady3 łyżki masła 82%
Do dekoracji:
wiśnie kandyzowanemałe precelki
Smarties lub inne lentilki
małe okrągłe biszkopty
Przygotowanie babeczek:
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz cynamon.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
Następnie dodajemy pojedynczo jajka za każdym razem dokładnie mieszając do połączenia się składników. Dodajemy wanilię i dalej miksujemy. Następnie wlewamy mleko i dodajemy mąkę na przemian, do czasu aż skończą się nam składniki.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
Następnie dodajemy pojedynczo jajka za każdym razem dokładnie mieszając do połączenia się składników. Dodajemy wanilię i dalej miksujemy. Następnie wlewamy mleko i dodajemy mąkę na przemian, do czasu aż skończą się nam składniki.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i każdą uzupełniamy do 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Studzimy.
Przygotowanie kremu śmietankowego:
Śmietankę miksujemy na niskich obrotach do czasu aż zrobi się sztywna. Następnie dodajemy ekstrakt, cukier puder i serek mascarpone. Całość delikatnie mieszamy - ja użyłam trzepaczki :) Odstawiamy do lodówki aby krem zrobił się zimny i sztywny
Przygotowanie kremu czekoladowego:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia.Białe Rudolfy
Wcześniej zrobiony i odstawiony do lodówki krem wkładamy do szprycy do dekorowania z szeroką gwiaździstą końcówką i wyciskamy powoli na babeczkę. Dodajemy nosek z wiśni oraz rogi z precelków. A co zrobić z oczami? No i tutaj miałam problem bo skąd wziąć białe cukierki.... Pomysł wpadł mi do głowy, gdy przypomniałam sobie, że lentilki tracą kolor... wsadziłam więc je pod zimną wodę i straciły kolor zostawiając białe owale :) Źrenice robimy z rozpuszczonej czekolady - maczamy w nich wykałaczkę i delikatnie nakładamy na lentilki.
Brązowe Rudolfy
Wyrównujemy babeczki ścinając ich czubki. Polewamy je czekoladą, następnie "przyklejamy" biszkopcik oraz rogi z precelków. Aby czerwony nosek ze Smarties'ów się trzymał przyklejamy go na czekoladę. Z oczami robimy identycznie jak w białych Rudolfach :) Odstawiamy do wystygnięcia czekolady.
I całe stado Rudolfów :)
Super te Rudolfy,chyba wypróbuję :D
OdpowiedzUsuń