Jeśli lubicie babeczki musicie wypróbować na święta ten przepis ;) Są bardzo aromatyczne, wilgotne, doskonale smakują i wyglądają. Bardzo łatwo je zrobić, a pierniczkowa dekoracja wprowadza świąteczny klimat :)
Pomarańczowe babeczki z pierniczkami
Składniki:
2 jajka110g mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
110g miękkiego masła
110g cukru
starta skórka z 1 pomarańczy
Do dekoracji:
50g masła80ml śmietanki kremówki
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
350g drobnego cukru
12 pierniczków
ziarenka granatu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C. Łączymy wszystkie składniki ciasta w dużej misce. Wypełniamy papilotki i pieczemy babeczki przez 20-25 minut, do czasu aż się zazłocą. Po wypieczeniu wyciągamy je z formy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.W międzyczasie przygotowujemy krem maślany: ucieramy masło, aż nabierze lekkiej, kremowej konsystencji. Łączymy je ze śmietanką i ekstraktem z wanilii. Dosypujemy cukier puder i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Napełniamy kremem woreczek do wyciskania i każdą babeczkę dekorujemy. Następnie posypujemy ziarenkami granatu oraz kładziemy na czubek pierniczek.
Aby masa stężała, a babeczki zrobiły się wilgotne wkładamy je na ok. 30 minut do lodówki :)
Ja swoje babeczki brałam na wynos, dlatego zapakowałam je z powrotem do foremki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)