Uwielbiam małe ciasteczka, w sam raz do kawki czy do zabrania na wynos. Są one długo świeże i zawsze takie "słodkie" :) Tym razem chciałam się z Wami podzielić przepisem na czekoladowe ciasteczka, które są kruche i smaczne.
Ciasteczka zachowują swoją świeżość nawet do dwóch tygodni, pod warunkiem, że trzymamy je pod przykryciem.
Czekoladowe ciasteczka
Składniki:
200g masła200g cukru
350g mąki tortowej
1 lekko ubite jajko
50g gorzkiego kakao
szczypta soli
Przygotowanie:
Mikserem ubijamy masło z cukrem, do czasu uzyskania jasnej, kremowej masy. Następnie dodajemy do niej jajko i dobrze mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, szczyptę soli i kakao, mieszamy, a następnie dodajemy do masy i mieszamy do uzyskania jędrnej masy.Ciasto zagniatamy w kulę i zawijamy w folię spożywczą - wkładamy do lodówki na około godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Za pomocą małej szklanki lub okrągłej foremki wycinamy kółka o średnicy 6 cm.
Przekładamy kółka na blaszkę i pieczemy w piekarniku 8-12 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy ciasteczka i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasteczka same w sobie są tak pyszne, że nie potrzebują już ozdabiania.
Trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuń