wtorek, 10 grudnia 2013

Czekoladowe ciasteczka


Uwielbiam małe ciasteczka, w sam raz do kawki czy do zabrania na wynos. Są one długo świeże i zawsze takie "słodkie" :) Tym razem chciałam się z Wami podzielić przepisem na czekoladowe ciasteczka, które są kruche i smaczne.

Ciasteczka zachowują swoją świeżość nawet do dwóch tygodni, pod warunkiem, że trzymamy je pod przykryciem.



Czekoladowe ciasteczka


Składniki:

200g masła
200g cukru
350g mąki tortowej
1 lekko ubite jajko
50g gorzkiego kakao
szczypta soli

Przygotowanie:

Mikserem ubijamy masło z cukrem, do czasu uzyskania jasnej, kremowej masy. Następnie dodajemy do niej jajko i dobrze mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, szczyptę soli i kakao, mieszamy, a następnie dodajemy do masy i mieszamy do uzyskania jędrnej masy.

Ciasto zagniatamy w kulę i zawijamy w folię spożywczą - wkładamy do lodówki na około godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.


Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Za pomocą małej szklanki lub okrągłej foremki wycinamy kółka o średnicy 6 cm.

Przekładamy kółka na blaszkę i pieczemy w piekarniku 8-12 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy ciasteczka i odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasteczka same w sobie są tak pyszne, że nie potrzebują już ozdabiania.






1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...