wtorek, 13 grudnia 2016

Glühwein - niemieckie grzane wino


Ile landów w Niemczech - tyle przepisów na Glühwein - czyli grzane wino - nieodłącznie kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest podawane na każdym jarmarku - cudownie rozgrzewa, poprawia krążenie, a jego korzenny aromat od razu wprawia nas w świąteczny nastrój.

Dzsiaj chciałam podzielić się z  Wami przepisem na Glühwein z rumem na bazie herbaty. To prawdziwe wino "z prądem", które doskonale rozgrzeje Was w mroźny dzień :)




Glühwein - niemieckie grzane wino


Składniki (na 12 porcji):

700 ml niegazowanej wody mineralnej
200 g suszonych śliwek bez pestek
2 torebki herbaty earl grey
1 litr słodkiego czerwonego wina
1 szklanka ciemnego rumu
sok i skórka z 2 cytryn
250 g brązowego cukru
3 kawałki kory cynamonu
kilka goździków
0,5 litra świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy


Przygotowanie:

Wodę mineralną zagotowujemy w dużym garnku. Wrzucamy do niej śliwki oraz torebki herbaty i gotujemy razem ok. 10 minut.


Herbatę wyciągamy. Wodę ze śliwkami dokładniej miksujemy blenderem. Dodajemypozostałe składniki i mieszamy. Trzymamy na ogniu, ale nie dopuszczamy do zagotowania,

Gotowy Glühwein przelewamy do kubków i ozdabiamy plasterkiem pomarańczy lub korą cynamonu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)