niedziela, 22 grudnia 2013

Keks orzechowy


Ten rok obfituje w moją naukę wypieków i po pierwszym razie z tartą, piernikiem i tortem... przyszedł czas na keks :) Keks orzechowy jest wyśmienity i wbrew pozorom wcale nie jest trudny :) Bardzo lubię kiedy wypieki nie są bardzo słodkie i ten idealnie wpisuje się w tę zasadę. Bez zbędnego rozpisywania się... zapraszam Was po przepis :)



Keks orzechowy


Składniki:

1/2 szklanki brązowego cukru
150g masła 82%
4 jajka
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g posiekanych orzechów włoskich
50g posiekanych orzechów laskowych
50g posiekanych migdałów
skórka otarta z 1 pomarańczy
100g żurawiny
200g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Keksówkę o długości ok. 25cm wykładamy pergaminem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165°C.



Cukier ucieramy z miękkim masłem do czasu uzyskania puszystej masy.  Dodajemy stopniowo rozmącone jajka naprzemiennie z mąką. Do ostatniej połówki mąki w szklance dodajemy proszek do pieczenia i wsypujemy do masy.



Orzechy, migdały, otartą skórkę z pomarańczy, żurawinę i czekoladę pokrojoną w grubą kostkę wrzucamy do miski i obsypujemy mąką - tak aby pokryła każdy składnik.



Następnie dodajemy nasze bakalie z czekoladą do ciasta i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.


Kiedy uzupełnimy całą keksówkę spodem łyżki robimy niewielkie zagłębienie wzdłuż środka ciasta. 


Pieczemy około godzinę. Studzimy w formie i kiedy ciasto będzie zimne wyjmujemy z blaszki, obdzieramy papier i układamy na talerzu. Aby keks jak najdłużej zatrzymał swoją świeżość owijamy go bawełnianą ściereczką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...