piątek, 21 listopada 2014

Świąteczne pierniczki na miodzie


Do świąt już coraz bliżej więc zaczynam testować różne przepisy na pierniki i pierniczki, które zresztą uwielbiam! Tym razem proponuję Wam przepis na "Pierniczki na miodzie", które są łatwe w przygotowaniu i inaczej niż przy staropolskich pierniczkach miękną już po kilku dniach :)

Ten przepis wystarcza na upieczenie ok. 100 pierniczków średniej wielkości.



Świąteczne pierniczki na miodzie

Składniki:

1 kg mąki pszennej
1 kostka margaryny Kasia
1 szklanka miodu
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2-3 łyżki przyprawy korzennej
2 łyżki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i dodajemy do niej miód, cukier i przyprawę korzenną. Składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę studzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy stopniowo mąkę, wbijamy jajka i dosypujemy sodę. Z całości zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce lub jeśli chcemy szybciej - to w zamrażalniku.

Ciasto dzielimy na kilka mniejszych porcji. Cienko rozwałkowujemy 1 porcję - resztę wkładamy do lodówki - i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temp. 180°C. Wyciągamy i studzimy.

Ciasteczka możemy polukrować, ozdobić dowolną posypką lub posypać cukrem pudrem. Ja swoje lekko polukrowałam - to była moja pierwsza przygoda z lurem i muszę powiedzieć, że pierwsze sztuki nie były zacne, ale każde kolejne były coraz lepsze - więc warto się pobawić :)

Jak zrobić lukier ?
1 szklankę cukru pudru wymieszać z 2-3 łyżkami wody. Jeśli lukier będzie za gęsty dodajemy kilka kropel wody - jeśli za rzadki to dosypujemy cukru pudru.

Gotowy lukier przekładamy do sztywnego worka odcinamy róg i dekorujemy pierniczki lub przekładamy do szprycy do dekoracji.

Uwaga! Pierniczki po upieczeniu są twarde - miękną dopiero po upływie kilku dni - dlatego najlepiej zrobić je wcześniej. Przechowujemy je w metalowej puszcze.


6 komentarzy:

  1. Doskonałe! Ja do swoich pierników ,po zamknięciu w puszce czy słoiku daję ćwiartkę jabłka.Pierniki miękną i są smaczniste.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie takiego przepisu szukałam...dzięki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zakończyłam prace :)
    Wszystko super-ale jako iż nie mogłam znaleźć margaryny-dałam masło- i superkowo wyszło :)
    (Przy maśle nie da się wałkować jak jest za bardzo schłodzone.)
    Pozdrawiam Magda Morska-Sz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowałam ten przepis i powiem szczerze, że jest po prostu .... GENIALNY !!!!
    Wszyscy zajadali się pierniczkami i zachwalali ;) Cud, miód ... :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo chłodzimy w lodówce?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)