niedziela, 4 października 2015

Krem z dyni i pomidorów z pieczoną gruszką Magdy Gessler


Przepis ten pochodzi z nieistniejącej już restauracji "Capri" w Pile, w której Magda Gessler przeprowadzała Kuchenne Rewolucje. Oglądając powtórkę tego programu nabrałam takie smaki, że musiałam wypróbować ten przepis! Sezon na dynię uważam za otwarty, więc baaaaaaardzo polecam tę zupę! Wychodzi jej cały gar, a u mnie w domu każdy brał dokładkę ;)



Krem z dyni, pomidorów i pieczoną gruszką Magdy Gessler

Składniki:

1 mała dynia (ok 1kg po obraniu)
0,5 kg świezych pomidorów
1 puszka pomidorów konserwowych
1 duża cebula
200 ml słodkiej śmietanki 30%
200 g sera Gruyere
mielone chilli
mielone ziele angielskie
4-5 dojrzałych gruszek

Przygotowanie:

Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy nasiona. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy na oliwie z posiekaną cebulą.


Świeże pomidory kroimy na cząstki i dodajemy je do dyni. Dodajemy również pomidory z puszki wraz z sokiem. Całość zalewamy wodą (tak aby woda przykryła wszystkie warzywa) i gotujemy do miękkości.



W międzyczasie na grubych oczkach tarki ścieramy cały ser Gruyere oraz obieramy gruszki i kroimy je na 4 części. Gruszki układamy na blaszcze wyłożonej pergaminem i pieczemy w 180 C przez 10 minut.


Kiedy warzywa będą miękkie zupę blendujemy i dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i zielem angielskim. Dodajemy starty ser i całość dokładnie mieszamy do czasu aż ser się całkowicie rozpuści.


Zupę krem z dyni podajemy z kawałkami pieczonej gruszki, kleksem ze śmietany i świeżo zmielonym pieprzem.


Ja swoją zupę podawałam również z zapieczoną w piekarniku bagietką z odrobiną oliwy z oliwek. Mniam ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)