Na zrobienie tego dania dla 4 osób potrzebujecie tylko 30 minut ;) Jest proste i bardzo smaczne! Jeśli nie lubicie pikantnej kuchni paprykę chilli w tym daniu można pominąć, chociaż to właśnie ona podkręca smak pasty.
Szybkie spaghetti z chilli, krewetkami i salami
Składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek1 czerwona papryczka chilli (pozbawiona nasion) lub 1/3 łyżeczki płaków chilli
3 ząbki czosnku (posiekane)
10 większych plasterków salami lub 15 mniejszych
150 g pomidorków koktajlowych
400 g makaronu spaghetti
300 g krewetek koktajlowych lub tygrysich
1 łyżka masła
świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy papryczki i czosnek.Smażymy do czasu aż się lekko zazłocą. Dokładamy salami i smażyły ciągle mieszając ok. 2 minuty. Pomidorki koktailowe kroimy na pół i dorzucamy na patelnię, posypujemy solą i smażymy przez kolejne 10 minut.Na osobnej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy krewetki - smażymy do czasu, aż się rozmrożą i namiorą lekko złotego koloru.
W międzyczasie gotujemy wodę na makaron. Podsmażone krewetki dorzucamy do sosu pomidorowego i podgrzewamy do czasu ugotowania się makaronu. Całość doprawiamy pieprzem i solą.
Odcedzamy makaron - wrzucamy spowrotem do garnka, w którym się gotował i dorzucamy sos. Całość energicznie mieszamy.
Gotowe spaghetti wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń