niedziela, 13 września 2015

Szybkie spaghetti z chilli, krewetkami i salami


Na zrobienie tego dania dla 4 osób potrzebujecie tylko 30 minut ;) Jest proste i bardzo smaczne! Jeśli nie lubicie pikantnej kuchni paprykę chilli w tym daniu można pominąć, chociaż to właśnie ona podkręca smak pasty.



Szybkie spaghetti z chilli, krewetkami i salami

Składniki:

4 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona papryczka chilli (pozbawiona nasion) lub 1/3 łyżeczki płaków chilli
3 ząbki czosnku (posiekane)
10 większych plasterków salami lub 15 mniejszych
150 g pomidorków koktajlowych
400 g makaronu spaghetti
300 g krewetek koktajlowych lub tygrysich
1 łyżka masła
świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy papryczki i czosnek.Smażymy do czasu aż się lekko zazłocą. Dokładamy salami i smażyły ciągle mieszając ok. 2 minuty. Pomidorki koktailowe kroimy na pół i dorzucamy na patelnię, posypujemy solą i smażymy przez kolejne 10 minut.

Na osobnej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy krewetki - smażymy do czasu, aż się rozmrożą i namiorą lekko złotego koloru.

W międzyczasie gotujemy wodę na makaron. Podsmażone krewetki dorzucamy do sosu pomidorowego i podgrzewamy do czasu ugotowania się makaronu. Całość doprawiamy pieprzem i solą.


Odcedzamy makaron - wrzucamy spowrotem do garnka, w którym się gotował i dorzucamy sos. Całość energicznie mieszamy.

Gotowe spaghetti wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.



1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...