Każdy facet nie odmów burgera! A mój to już w szczególności - mogłoby nie być nic innego na śniadanie, obiad i kolację ;P Trochę walczę z jego BurgeroweLove i przyrządzam mu co jakiś czas domowe burgery, ba! kupiłam nawet książkę z burgerowymi przepisami, żeby urozmaicać tę "miłość".
Dzisiaj proponuję Wam burgera w zdrowej i przepysznej wersji, która zadowoli nie jednego burgerowego fana. W jej skład wchodzi pierś z kurczaka, sałata i parmezan, a wszystko to polane sosem Cezar - no pyszności! Przepis wystarcza na 8 burgerów :)
Burger z sosem Cezar
Składniki:
8 kajzerek z sezamem lub makiem4 większe lub 8 mniejszych piersi z kurczaka
200 g sałaty rzymskiej lub innej chrupiącej
2 całe jajka
1 żółtko
150 g parmezanu w kawałku
30 g kaparów
2 ząbki czosnku
1 duża łyżka musztardy Dijon lub innej ostrej
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka sosu Worcestershire (do kupienia w Intermarche)
150 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Myjemy sałatę i drzemy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i wyciskamy. Parmezan kroimy w płatki za pomocą nożem do serów.2 całe jajka gotujemy w osolonej wodzie przed 20 minut. Przelewamy zimną wodą i studzimy.
Ugotowane jajka kroimy w kostkę - wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy żółtko, kapary, wyciśnięty czosnek, resztę oliwy z oliwek (ok. 100 ml), sól i pieprz. Całość blendujemy do czasu uzyskania konsystencji gęstego sosu.
Piersi z kurczaka myjemy, Jeśli są grube kroimy wzdłuż na pół. Posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Włączamy piekarnik i grzejmy do temperatury 180 C. Na patelni na 4 łyżkach oliwy z oliwek smażymy piersi z kurczaka ok. 7 minut z każdej strony lub do czasu aż się zarumienią. Po ściągnięciu z patelni kroimy wzdłuż na paski.
Kajzerki kroimy na pół i wkładamy na chwilę do piekarnika, aby zrobiły się chrupiące (ok. 5 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)