W tym pierniku można się zakochać! Smakuje i wygląda obłędnie! Wczoraj go upiekłam, dzisiaj już nawet nie ma okruszków... Była to próba piernika na święta i już wiem, że nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie.
Piernik ma idealnie wyważone składniki i przyprawy. Nie jest bardzo słodki - wręcz łaskocze aromatami nasze podniebienie i kusi... więcej... więcej... więcej... :) Zjedz mnie całego! :)
Zapraszam Was po przepis na to cudo;)
Piernik czekoladowy
Składniki:
150g masła 82% tłuszczu100g cukru muscavado lub cukru trzcinowego Demerara
200g miodu naturalnego
1/2 łyżeczki goździków
1/2 łyżeczki jałowca
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta czarnego pieprzu
łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
250ml mleka
250g mąki tortowej
5 łyżek ciemnego kakao
150g gorzkiej czekolady
50g migdałów
słoik powideł śliwkowych
Polewa:
3 łyżki masła3 łyżki kakao
60ml likieru amaretto
5 łyżek śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
bakalie do dekoracji
Przygotowanie:
Owoce jałowca i goździki wrzucamy do moździerza i rozdrabniamy.W rondelku roztapiamy masło, cukier, miód i przyprawy.
Sodę rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy: jajka, mleko, rozpuszczoną sodę, przesianą mąkę i kakao.
Czekoladę oraz migdały siekamy na małe kawałki. Co zrobić żeby obrać migdały ze skórki? Wystarczy wrzucić je do garnuszka, zalać gorącą wodą i poczekać chwilę. Później odlać wodę, a skórka z migdałów sama będzie schodzić :)
Posiekane kawałki gorzkiej czekolady wrzucamy do miski, po czym posypujemy je małą ilością mąki. Przyklejona mąka sprawi, że piernikowe dodatki nie opadną nam na dno ciasta :)
Oprószoną czekoladę i migdały dodajemy do naszej masy i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do prostokątnej natłuszczonej i posypanej mąką formy i pieczemy w piekarniku 45 minut w temp. 170°C.
Wyciągamy piernik i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie kroimy piernik na pół i wyciągamy jedną połowę - układamy na desce i przecinamy na pół. Tak samo postępujemy z drugą połówką. Ponieważ mój piernik urósł wysoki, a chciałam żeby był równiutki do zdjęcia, wyrównałam go z góry i po bokach :)
Dolną warstwę smarujemy powidłami śliwkowymi i składamy ponownie w całość.
Przygotowanie polewy:
W rondelku rozgrzewamy masło z kakao, amaretto i śmietanką, mieszamy. Następnie dodajemy przesiany cukier puder. Piernik smarujemy polewą i dekorujemy bakaliami. Ja użyłam tego co miałam akurat w domu czyli: orzechów laskowych, granat i mandarynki, ale możecie użyć też suszone morele czy figi. Ważne żeby bakalie u góry miały ładne kolorki zachęcające do zjedzenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)