wtorek, 12 czerwca 2018

Na zdrowie! Kurczak Garam Masala z ananasem


Jeśli lubicie zdrowo się odżywiać i kochacie indyjskie lub tajskie smaki to zapraszam po przepis na tego kurczaka. Robi się go szybko, łatwo a porcja starcza dla 4 osób. Ten posiłek nasyci Was na dłuższy czas - to mieszanina węglowodanów, słodkiego ananasa, miękkiego kurczaka i aromatycznego mleczka kokosowego. Mniam!



Kurczak Garam Masala z ananasem

Składniki:

400-500g polędwiczek z kurczaka
3-4 plasterki świeżego ananasa
200 g brązowego ryżu (ja używam Uncle Bens - opowiada mi jego smak :) )
1 łyżka przyprawy Garam Masala
1 łyżeczka kurkumy (dla koloru) - można pominąć
200 ml mleczka kokosowego
1/4 lyżeczki suszonych liści limonki (można dodać jako zamiennik łyżkę soku z limonki)
1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg zaleceń na opakowaniu. Polędwiczki z kurczka kroimy na większą kostkę. Ananasa obieramy - kroimy najpierw w plasterki o grubości 1,5cm a następnie w kostkę.

W średnim garnku roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy z obu stron kurczaka do czasu aż się zetnie. Zalewamy go następnie mleczkiem kokosowym, dodajemy liście lub sok z limonki oraz przyprawę Garam Masala i kurkumę. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu do czasu aż kurczak całkowicie zmięknie.



Po tym czasie dodajemy kawałki ananasa i chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ryż odcedzamy i dodajemy do sosu, mieszamy do czasu aż ryż "wpije" sos.

Wykładamy na talerze i zajadamy! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...