To ciasto piekłam już wiele razy, głównie na życzenie mojego taty, który je uwielbia. Ciasto Gruszkowe jest delikatne, aromatyczne (z lekką korzenną nutą) i posiada wyśmienity smak gruszek. To typ ciasta, które po spróbowaniu na stałe ląduje w jadłospisie :) Bardzo szybko się je robi i może spokojnie stać kilka dni :)
Moje nie dotrwało do następnego dnia :) Zjedzone zostało "na miejscu" :)
Ciasto Gruszkowe
Składniki:
/na tortownicę o średnicy 24cm/200g brązowego cukru
490g mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
60 ml miodu
240 ml oleju
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 gruszki lub 5 mniejszych
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, sól, sodę i przyprawy. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.Do drugiej miski wlewamy olej, jajka, miód i ekstrakt waniliowy - dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko dokładnie miksujemy.
Gruszki obieramy i kroimy w plasterki. Następnie dodajemy je do masy - dokładnie mieszamy.
Całość przelewamy do tortownicy i pieczemy 60 minut w temperaturze 180°C.
Po godzinie wyciągamy ciasto, odstawiamy do ostygnięcia i jemy ;)
Przepyszne!!! Gasz :)
OdpowiedzUsuńCiasto zrobiłam na święta, wyszło pyszne 😋 a jaka rodzinka zdziwiona że zamiast babki takie ciacho na stole :p
OdpowiedzUsuń