Mój narzeczony to bezsporny fan McDonalda i obawiam się, że nic już tego nie zmieni. Czasem więc robię mu domowe hamburgery. Rok temu robiłam kanapkę Drwala, w tym roku wypróbowałam domową Kanapkę Górską, która jest nowością w McDonaldzie. Muszę przyznać, że bardzo mi posmakowała :) Wraz ze mną i narzeczonym jej smak "testowali" nasi koledzy i im też smakowało :D
Ponieważ kupiłam dość sporo wołowiny zrobiłam też Kanapki Drwala. Mi osobiście bardziej smakowały Górskie, ale może dlatego, że jestem fanką szynki szwarcwaldzkiej i rukoli :)
Zapraszam Was po przepisy na obie kanapki z zimowej oferty McDonald's.
Kanapka Górska
Składniki:
500 g wołowiny7 bułek grahamek
1 cebula
1 łyżka musztardy Dijon
sos hamburgerowy
ser ementaler w plastrach
1 jajko
1 łyżeczka sosu Worcester
garść rukoli
prażona cebulka
majonez
14 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
olej do smażenia
pieprz i sól
Przygotowanie:
Mięso myjemy i mielimy maszynką do mięsa. Dodajemy do niego musztardę, sos Worcester, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko oraz doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej ręką - i odstawiamy na chwilę, aby mięso się przeżarło.Z mięsa formujemy 7 kotletów, które smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony. Pod koniec smażenia na kotlety układamy plasterki sera, aby się rozpuściły.
Włączamy piekarnik, ustawiamy na 200°C i wkładamy do niego przekrojone na pół bułki. Pieczemy ok. 3-4 minuty.
Składamy kanapkę:
Spodnią część bułki smarujemy majonezem, układamy na nim dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej, następnie kotleta z serem, rukolę, posypujemy prażoną cebulką i smarujemy górną część bułki sosem hamburgerowym. Całość zamykamy. Można wbić w środek wykałaczkę - wtedy będzie wygodniej jeść :)Kanapka Drwala
Składniki:
500 g wołowiny7 bułek grahamek
2 cebule
1 łyżka musztardy Dijon
sos hamburgerowy
ser liliputek (dostępny w biedronce)
bułka tarta
2 jajka
1 łyżeczka sosu Worcester
ocet
cukier
majonez
plastry bekonu
sałata lodowa
olej do smażenia
pieprz i sól
Przygotowanie:
Mięso myjemy i mielimy maszynką do mięsa. Dodajemy do niego musztardę, sos Worcester, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko oraz doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej ręką - i odstawiamy na chwilę, aby mięso się przeżarło.Z mięsa formujemy 7 kotletów, które smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony.
Ser żółty Liliputek (dostępny w Biedronce) kroimy na 7 talarków. Obtaczamy je w jajku, a następnie w bułce tartej. Najlepiej czynność powtórzyć, wtedy ser lepiej się trzyma. Smażymy do czasu, aż panierka się zarumieni, a ser będzie płynny. Uwaga, żeby nie robić tego za długo, bo ser wypłynie, mi za pierwszym razem się tak zdarzyło, jednak nawet wtedy można spokojnie położyć go na kanapce :)
Boczek kroimy na cienkie plasterki i smażymy na patelni, robimy tzw. bekon.
Drugą cebulkę kroimy na piórka i wrzucamy na polaną oliwą patelnię, następnie posypujemy cukrem - tak aby skarmelizował cebulę. Na sam koniec dodajemy kilka kropel octu. Ja używam octu niemieckiego, typowego do sałatek, który jest intensywniejszy.
Włączamy piekarnik i ustawiamy na temp. 200°C i wkładamy do niego przekrojone na pół bułki.
już się zrobiłam głodna od samego patrzenia :) idę do kuchni :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńGdzie mozna kupić taki majonez i sos Worcester? :)
wWszystkie składniki. w tym sos Worecester można nabyć w Auchan oraz Intermarche. Pozdrawiam :)
Usuń