czwartek, 14 lipca 2016

Jagodowe muffinki z cynamonową kruszonką


Jagódki w lesie, czas więc na jagodowe wypieki! Olaboga - zanim zaczęłam pisać post musiałam odkurzyć bloga  - tak dawno tu nie zaglądalam!

Ale do rzeczy! Na muffinki jagodowe czaiłam się ponad tydzień... Teraz żałuję, że tyle czekałam :P Babeczki smakują obłędnie! Są mega jagodowe & wilgotne (za sprawą dużej ilosci jogurtu), zaś cynamonowa kruszonka dodaje im charakteru ;)

Zapraszam po przepis! :)


Jagodowe muffinki z cynamonową kruszonką

Składniki (ok. 20 sztuk):


Kruszonka:
2/3 szklanki brązowego cukru trzcinowego
1/2 (100 g) kostki masła
1 szklanka mąki
2 łyżeczki cynamonu

Muffiny:
500 g mąki
150 g cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
300 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
10 łyżek oleju
500 g jagód

Przygotowanie kruszonki:

Wszystkie skladniki mieszamy razem, rozcierając palcami lub widelcem do czasu aż powstaną większe grudki. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Przygotowanie muffinek:

Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy składniki sypkie: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej mokre - jogurt, jajka i olej. Następnie łączymy ze sobą składniki suche i mokre. Na koniec wsypujemy umyte jagody i delikanie mieszamy.

Ciasto nakładamy do foremek na muffiny umieszczonych w blaszce. Obficie posypujemy kruszonką cynamonową. Wstawamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C. Pieczemy 25-30 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)