Kuchnia włoska, makarony... to chyba jedzenie, które kocham najbardziej. Nie ma nic lepszego niż makaron z pysznym sosem w każdej postaci! :) Dorobiłam się już kilka książek z przepisami na makaron i wielkiej wręcz "encyklopedii" kuchni włoskiej ;) Aż szkoda, że u mnie w małym mieście nie ma stałego dostępu do świeżych owoców morza...
No ale jak to mówią... jak się nie ma co się lubi, to się lubi... co się ma! :) Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam przepis na "Spaghetti z pulpecikami" ze składników dostępnych w każdym sklepie :)
Spaghetti z pulpecikami
Składniki:
500 g mięsa mielonego2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
0,5 świeżo startego parmezanu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duże roztrzepane jajko
4 łyżki masła
1 cebula drobno pokrojona
2 łyżki drobno pokrojonej świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
2 puszki pomidorów z sokiem
0,5 szklanki bulionu wołowego (z kostki)
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżeczka cukru
500 g makaronu spaghetti
Przygotowanie:
W misce mieszamy jajko, mięso, natkę pietruszki, parmezan i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.Na dużej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i smażymy pulpeciki z każdej strony, do czasu aż się zarumienią.
Pozostałe 2 łyżki masła rozpuszczamy na dużej patelni, wrzucamy cebulę, bazylię oraz oregano i dusimy, aż zmięknie - ok. 3-4 minuty. Dolewamy 2 puszki pomidorów, pozostały koncentrat pomidorowy, bulion wołowy, wino oraz łyżeczkę cukru i gotujemy na małym ogniu, aż sos się zredukuje, ok. 20-30 minut.
Stawiamy duży garnek posolonej wody na dużym ogniu. Gotujemy makaron we wrzącej wodzie, aż będzie al dente.
Do sosu dodajemy pulpeciki i dobrze podgrzewamy. Podajemy gorące ze spaghetti.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)