poniedziałek, 3 lutego 2014

Key Lime Pie - limonkowa eksplozja smaku!


Zdążyliście już poznać ciasto/deser Banoffee. Ba! Kilku moich znajomych upiekło je i pochwaliło się zdjęciami! Jak mnie niezmiernie cieszy, że korzystacie z moich przepisów! :) Prawda, że Banoffee uzależnia? :)

Ale do rzeczy - jeśli polubiliście Banoffee, to będziecie uwielbiać też Key Lime Pie. Ten tradycyjny amerykański deser wyglądem przypomina tartę cytrynową, ale zdecydowanie bliżej mu do sernika z limonkową nutą :)

Przepis na to ciasto powstał na Florydzie i to właśnie tam można go skosztować w niemal każdej kawiarni i restauracji.



Key Lime Pie


Składniki na ciasto:

16 maślanych herbatników
55 g masła 82%
3 żółtka
400 g słodzonego skondensowanego mleka w puszce
skórka i sok z 4 limonek
300 ml śmietanki 36%
łyżka cukru pudru

Do dekoracji:

2 limonki pokrojone na plasterki



Przygotowanie:

Rozdrabniamy herbatniki na okruchy. Ja znalazłam dobry sposób i ugniatam je w moździerzu :) Wychodzą ładne malutkie okruszki :)


Masło roztapiamy, dodajemy do niego okruszki i dokładnie mieszamy. Przekładamy mieszankę do foremki na tatę lub tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Dociskamy palcami do dna.


Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 160°C.


Limonki dokładnie myjemy w gorącej wodzie, tak aby usunąć ze skórki wszelkie środki konserwujące. Następne ścieramy je na tarce na drobnych oczkach. Starte limonki kroimy na pół i wyciskamy z nich sok.


Za pomocą miksera mieszamy żółtka na jednolitą masę i dodajemy skondensowane mleko. Dokładnie miksujemy. Do masy dolewamy sok i startą skórkę z limonki i mieszamy ok. 3 minuty.

Nadzienie przekładamy do upieczonej bazy z herbatników i pieczemy 15 minut w temp. 160°C na środkowym poziomie piekarnika. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.

 Przed....

I po upieczeniu... ;)

Bitą śmietanę ubijamy, na koniec dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Ubitą śmietanę za pomocą łyżki lub grubego noża rozprowadzamy na cieście.

Na koniec dekorujemy ciasto plasterkami limonki. Ciasto odstawiamy do schłodzenia na co najmniej 3h (najlepiej na całą noc).


A może upieczecie Banoffee ? :)


Przepis znajdziecie TUTAJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...