Pamiętajcie, zupa nie musi być nudna! :) Zupa miętowa zapewnia niespotykane doznania. Ma orzeźwiający smak dzięki mięcie, a zadziorny charakter zawdzięcza dużej ilości groszku i pancetty . Ponieważ zupy krem najlepiej smakują z bagietką, scones'ami lub świeżo upieczonym chlebkiem, zdecydowałam się do niej upichcić chleb focaccia wg przepisu Gordona Ramsay'a.
Zapraszam po przepis... :)
Zupa miętowa z chlebem focaccia Gordona Ramsay'a
Składniki na chleb focaccia:
500 g mąki pszennej do wypieku chleba20 g semoliny
1 łyżeczka soli
15 g suszonych drożdży
50 ml oleju
350 ml wody w temp. pokojowej
oliwki, rozmaryn i pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z mąką i solą, w osobnej misce wodę z olejem. Do suchych składników powoli dolewamy mokre i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ja użyłam do tego robota plenatarnego z końcówką do wyrobu ciast, ale wy możecie spokojnie ugniatać ciasto rękami. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste dodajcie mąki, jeśli za suche - wody.Wyrobione ciasto wkładamy do miski i stawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Formę (mniejszą blachę do ciasta lub keksówkę) smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy spód solą morską gruboziarnistą.
Ciasto wykładamy na blaszkę, posypujemy gałązkami rozmarynu i układamy oliwki i pomidorki. Tak przygotowany chleb pieczemy 30 minut w temp. 190°C.
Składniki na zupę miętową:
150 g pokrojonej w kostkę pancetty (boczku)2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
1 litr bulionu drobiowego lub z kostki
4 szklanki (600 g) mrożonego zielonego groszku lub z puszki
pęczek świeżej mięty - pokrojony
Przygotowanie:
Pancettę smażymy na średnim ogniu, do czasu aż się zarumieni. Po usmażeniu 1/3 odkładamy na bok. Do garnka wrzucamy 2/3 pancetty, dodajemy ziemniaki i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut - aż ziemniaki zmiękną. Dokładamy zielony groszek i gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dosypujemy pokrojoną miętę i jeszcze chwilę gotujemy.Zupę ściągamy z ognia i miksujemy na gładką masę za pomocą blendera ręcznego. Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy pozostałą pancettą i podajemy chlebkiem focaccia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)