Od zawsze chciałam upiec tartę, ale coś brakowało mi odwagi. Stwierdziłam jednak, a co mi tam, w końcu to tylko kruche ciasto i krem... Ponieważ nie znalazłam jednego przepisu odpowiadającego mi składem, połączyłam... kilka! :) Efektem była przepyszna tarta czekoladowa z crème pâtissière (przypominająca domowy budyń lub krem do karpatki) zwieńczona ulubionymi owocami :)
To ciasto na pewno posmakuje Wam jak i waszym dzieciom, nie jest bardzo słodkie, a owoce sprawiają, że nie tylko świetnie wygląda, ale równie dobrze smakuje :)
Czekoladowa tarta z crème pâtissière i owocami
Składniki na ciasto:
/foremka do tarty o średnicy 26cm/200 g mąki tortowej
1 jajko
70 g kakao
120 g masła 82%
60 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na crème pâtissière:
4 żółtka100 g cukru pudru
25 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstrakt waniliowego
350 g mleka
Do dekoracji:
truskawkiborówki amerykańskie
Przygotowanie:
Mąkę i kakao przesiewamy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól. Następnie mieszamy całość z cukrem. Dodajemy zimne! masło pokrojone w mniejszą kostkę i wyrabiamy ciasto albo na stolnicy, albo mikserem - do czasu aż powstały grudki.Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto w kulę. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do temeatury 220°C. Smarujemy masłem formę. posypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto.
Kiedy je już dobrze uformujemy, dno ciasta nakłuwamy widelcem.
Ciasto możemy pokryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub dnem tortownicy. Ja jednak piekłam ją bez niczego, jedynie jak zaczęło lekko rosnąć w górę otworzyłam piekarnik i nakłułam lekko środek, aby ciasto opadło.
Pieczemy 10-15 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Po ostygnięciu wyjmujemy tartę z blaszki.
Przygotowanie kremu:
W misce miksera ubijamy żółtka, dodając cukier puder do czasu uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy.
Mleko zagotowujemy i dodajemy do jajecznej masy. Ubijamy mikserem.
Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając. Aby masa dobrze zgęstniała doprowadzamy ją do wrzenia. Masa powinna być gęsta i mieć konsystencję budyniu.
Polewamy tartę crème pâtissière i układamy na niej ulubione owoce.
Ozdobioną tartę wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu delektujemy się jej smakiem! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)