Coraz częściej jestem proszona o zrobienie słodkości na różne okazje. Niedawno zostałam poproszona o zrobienie muffinek na imprezę karnawałową w przedszkolu. Wszystkie babeczki miały być takie same i być ozdobione w formie jakiegoś zwierzątka. Padło na świnki... :) Jak się okazało w przedszkolu, to nie były świnki, tylko... prosiaczki! Ale najważniejsze, że dzieciom smakowało!
Kiedy robiłam je w domu, śmiałam się, że tego jeszcze nie było, żeby taki chlew był w kuchni i że ktoś podłożył mi świnię ;)
Babeczki świnki
Składniki na ok.15 świnek:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
175 g cukru
2 łyżki kakao
250 ml mleka
90 ml oleju
90 ml oleju
łyżeczka esencji waniliowej lub aromat waniliowy
1 jajko
Dekoracja:
paczka pianek JoJo2 paczki pianek truskawek
rozpuszczona gorzka czekolada
czerwony barwnik spożywczy
350 g cukru
175 g miękkiego masła
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać. W osobnej misce łączmy wszystkie mokre składniki, a następnie wlewamy je do suchych. Wszystkie składniki mieszamy kilka razy niedbale łyżką - im masa bardziej grudkowata tym babeczki będą bardziej puszyste :)
Powstałą masę nakładamy do papierowych papilotek do 2/3 ich wysokości. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 20 minut.
Do miski wsypujemy cukier i dodajemy miękkie masło. Ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy wodę, szczyptę czerwonego lub różowego barwnika oraz ekstrakt waniliowy i dalej ubijamy. Masa ma być puszysta o konsystencji dość gęstej.
Krem maślany rozprowadzamy nożem na ostygniętych babeczkach. Piankę JoJo kroimy na półi układamy na kremie. Dodajemy uszka z pianek truskawkowych. Na sam koniec z rozpuszczonej czekolady za pomocą wykałaczki lub rękawa cukierniczego malujemy dziurki w nosie i oczka. Możemy użyć też gotowej polewy czekoladowej.
Urocze! Koniecznie muszę je zrobić! Biegnę do kuchni! :)
OdpowiedzUsuń