poniedziałek, 20 stycznia 2014

Banoffee - uzależniające ciasto bananowo-karmelowe


Banoffe to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Smakuje tak wyjątkowo, że ma się wrażenie, że kupiono je w najlepszej na świecie cukierni. To ciasto jest wręcz uzależniające, zjesz kawałek i chcesz więcej, więcej i więcej... Upiekłam je tydzień temu ... i wiecie co? Chyba znów je upiekę! ;)

Ciasto poza stałym gronem (ja, moja mama i narzeczony) testowali moi koledzy i ich opinia była taka: " to najlepsze ciasto jakie jedli w życiu" :) - zgadzam się z nimi w 100%! :)

Ten deser to cukierniczy przebój - doskonale wygląda, zachwyca gości i co najważniejsze łatwo go przyrządzić.


Banoffee - uzależniające ciasto bananowo-karmelowe


Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej
50 g cukru
125 g masła pokrojonego w małe kostki

Składniki na nadzienie:

125 g cukru
250 ml śmietanki kremówki 36%
4 małe, dojrzałe banany
sok wyciśnięty z cytryny
300 ml ubitej śmietany kremówki 36%


Do dekoracji:

płatki białej czekolady
garść orzechów pekan

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem. Dodajemy kostki masła i zagniatamy ciasto. Foremkę do tarty wykładamy folią aluminiową i wykładamy ciastem spód formy i krawędź na wysokość 2-3 cm. Blachę wstawiamy do lodówki na 30 minut.


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Wyciągamy ciasto z lodówki, wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto ok. 20-30 minut, do czasu aż się zarumieni. Wyjmujemy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia.

Do rondelka wsypujemy cukier i delikatnie go podgrzewamy, aż zacznie się karmelizować (brązowieć). Dodajemy 250 ml śmietanki i doprowadzamy masę do wrzenia i gotujemy aż zgęstnieje. Zdejmujemy rondel z ognia i czekamy do przestygnięcia masy.


Banany kroimy na plasterki i smarujemy je wyciśniętym sokiem z cytryny. Następnie układamy je na cieście w blaszce. Warstwę bananów polewamy kremem karmelowym i odstawiamy ciasto do lodówki, aby karmel zastygł.


Za pomocą miksera ubijamy 300 ml śmietanki - bez dodatku cukru. Przed podaniem smarujemy ciasto bitą śmietaną - rozprowadzając ją kolistymi ruchami. Na koniec dekorujemy ciasto płatkami z białej czekolady i orzechami pekan.


Jak zrobić płatki czekoladowe? 

Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i wylewamy na deskę do krojenia. Pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy czekolada stwardnieje za pomocą krajarki do żółtego sera lub noża kroimy od góry czekoladę.






2 komentarze:

  1. Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! :) Banoffee jest przepyszne, a tobie udało się jeszcze zrobić je śliczne :) Brawo! :*

    Masz TEN mikser? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis- wypróbowany. Ciacho- rewelacja!!! Wszystkim smakowało i przepis "poszedł" dalej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...