poniedziałek, 17 lutego 2014

Zupa miętowa z chlebem focaccia Gordona Ramsay'a


Pamiętajcie, zupa nie musi być nudna! :) Zupa miętowa zapewnia niespotykane doznania. Ma orzeźwiający smak dzięki mięcie, a zadziorny charakter zawdzięcza dużej ilości groszku i pancetty . Ponieważ zupy krem najlepiej smakują z bagietką, scones'ami lub świeżo upieczonym chlebkiem, zdecydowałam się do niej upichcić chleb focaccia wg przepisu Gordona Ramsay'a.

Zapraszam po przepis... :)




Zupa miętowa z chlebem focaccia Gordona Ramsay'a


Składniki na chleb focaccia:

500 g mąki pszennej do wypieku chleba
20 g semoliny
1 łyżeczka soli
15 g suszonych drożdży
50 ml oleju
350 ml wody w temp. pokojowej
oliwki, rozmaryn i pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z mąką i solą, w osobnej misce wodę z olejem. Do suchych składników powoli dolewamy mokre i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ja użyłam do tego robota plenatarnego z  końcówką do wyrobu ciast, ale wy możecie spokojnie ugniatać ciasto rękami. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste dodajcie mąki, jeśli za suche - wody.


Wyrobione ciasto wkładamy do miski i stawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Formę (mniejszą blachę do ciasta lub keksówkę) smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy spód solą morską gruboziarnistą.


Ciasto wykładamy na blaszkę, posypujemy gałązkami rozmarynu i układamy oliwki i pomidorki. Tak przygotowany chleb pieczemy 30 minut w temp. 190°C.


Składniki na zupę miętową:

150 g pokrojonej w kostkę pancetty (boczku)
2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
1 litr bulionu drobiowego lub z kostki
4 szklanki (600 g) mrożonego zielonego groszku lub z puszki
pęczek świeżej mięty - pokrojony

Przygotowanie:

Pancettę smażymy na średnim ogniu, do czasu aż się zarumieni. Po usmażeniu 1/3 odkładamy na bok. Do garnka wrzucamy 2/3 pancetty, dodajemy ziemniaki i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut - aż ziemniaki zmiękną. Dokładamy zielony groszek i gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dosypujemy pokrojoną miętę i jeszcze chwilę gotujemy.

Zupę ściągamy z ognia i miksujemy na gładką masę za pomocą blendera ręcznego. Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy pozostałą pancettą i podajemy chlebkiem focaccia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...