czwartek, 16 stycznia 2014

Kanapka Górska vs Kanapka Drwala - domowy McDonald's


Mój narzeczony to bezsporny fan McDonalda i obawiam się, że nic już tego nie zmieni. Czasem więc robię mu domowe hamburgery. Rok temu robiłam kanapkę Drwala, w tym roku wypróbowałam domową Kanapkę Górską, która jest nowością w McDonaldzie. Muszę przyznać, że bardzo mi posmakowała :) Wraz ze mną i narzeczonym jej smak "testowali" nasi koledzy i im też smakowało :D

Ponieważ kupiłam dość sporo wołowiny zrobiłam też Kanapki Drwala. Mi osobiście bardziej smakowały Górskie, ale może dlatego, że jestem fanką szynki szwarcwaldzkiej i rukoli :)

Zapraszam Was po przepisy na obie kanapki z zimowej oferty McDonald's.



Kanapka Górska

Składniki:

500 g wołowiny
7 bułek grahamek
1 cebula
1 łyżka musztardy Dijon
sos hamburgerowy
ser ementaler w plastrach
1 jajko
1 łyżeczka sosu Worcester
garść rukoli
prażona cebulka
majonez
14 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
olej do smażenia
pieprz i sól


Przygotowanie:

Mięso myjemy i mielimy maszynką do mięsa. Dodajemy do niego musztardę, sos Worcester, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko oraz doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej ręką - i odstawiamy na chwilę, aby mięso się przeżarło.

Z mięsa formujemy 7 kotletów, które smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony. Pod koniec smażenia na kotlety układamy plasterki sera, aby się rozpuściły.


Włączamy piekarnik, ustawiamy na 200°C i wkładamy do niego przekrojone na pół bułki. Pieczemy ok. 3-4 minuty.

Składamy kanapkę:

Spodnią część bułki smarujemy majonezem, układamy na nim dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej, następnie kotleta z serem, rukolę, posypujemy prażoną cebulką i smarujemy górną część bułki sosem hamburgerowym. Całość zamykamy. Można wbić w środek wykałaczkę - wtedy będzie wygodniej jeść :)


Kanapka Drwala


Składniki:

500 g wołowiny
7 bułek grahamek
2 cebule
1 łyżka musztardy Dijon
sos hamburgerowy
ser liliputek (dostępny w biedronce)
bułka tarta
2 jajka
1 łyżeczka sosu Worcester
ocet
cukier
majonez
plastry bekonu
sałata lodowa
olej do smażenia
pieprz i sól


Przygotowanie:

Mięso myjemy i mielimy maszynką do mięsa. Dodajemy do niego musztardę, sos Worcester, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko oraz doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej ręką - i odstawiamy na chwilę, aby mięso się przeżarło.

Z mięsa formujemy 7 kotletów, które smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony.

Ser żółty Liliputek (dostępny w Biedronce) kroimy na 7 talarków. Obtaczamy je w jajku, a następnie w bułce tartej. Najlepiej czynność powtórzyć, wtedy ser lepiej się trzyma. Smażymy do czasu, aż panierka się zarumieni, a ser będzie płynny. Uwaga, żeby nie robić tego za długo, bo ser wypłynie, mi za pierwszym razem się tak zdarzyło, jednak nawet wtedy można spokojnie położyć go na kanapce :)



Boczek kroimy na cienkie plasterki i smażymy na patelni, robimy tzw. bekon. 


Drugą cebulkę kroimy na piórka i wrzucamy na polaną oliwą patelnię, następnie posypujemy cukrem - tak aby skarmelizował cebulę. Na sam koniec dodajemy kilka kropel octu. Ja używam octu niemieckiego, typowego do sałatek, który jest intensywniejszy.

Włączamy piekarnik i ustawiamy na temp. 200°C i wkładamy do niego przekrojone na pół bułki.

Składanie kanapki:

Spód bułki smarujemy lekko majonezem i układamy podsmażony ser, następnie kotlecika, bekon, skarmelizowaną cebulkę, sałatę i na koniec sos hamburgerowy. Całość przykrywamy drugą połówką bułki.


3 komentarze:

  1. już się zrobiłam głodna od samego patrzenia :) idę do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :D
    Gdzie mozna kupić taki majonez i sos Worcester? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wWszystkie składniki. w tym sos Worecester można nabyć w Auchan oraz Intermarche. Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...