sobota, 12 listopada 2016

Sernik dyniowy z masą krówkową


Pyszny sernik z dynią w roli głównej. Sama masa serowa nie jest bardzo słodka, natomiast z połączenie z masą krówkową dodaje jej słodkości i wyrazistości. Ciasto jest wilgotne, delikatne i kremowe. Idealne na jesienną chandrę.



Sernik dyniowy z masą krówkową

Składniki na spód:

180 g herbatników
100 g masła 82%

Składniki na masę serową:

5 jajek
170 g brązowego cukru
750 g dwukrotnie zmielonego twarogu (ja użyłam gotowy z wiaderka)
250 g mascarpone
500 g puree z dyni
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 500 ml wody)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu
skórka starta z cytryny

Składniki na polewę:

puszka gotowej masy krówkowej (kajmak)
kilka łyżek kremówki 30% lub 36%
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Herbatniki kruszymy za pomocą wałka lub blendera. Dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamydo konsystencji mokrego piasku. Masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24-26 cm. Wstawiamy do lodówki.


Jak zrobić puree z dyni ?

Dynię kroimy na pół, wydrążamy pestki i kroimy w paski. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy od 40 min do 1 godziny. Sprawdzając widelcem czy dynia jest miękka. Następnie ją studzimy, odkrajamy skórkę i blendujemy - oto nasze puree :)



Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na gęstą masę. Miksując dodajemy twaróg, następnie mascarpone, puree z dyni, budyń (proszek), ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny.
Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki delikatnie łączymy z masą serowo-dyniową.

Masę wykładamy na schłodzony spód. Wierzch starannie wyrównujemy. Pieczemy około 80-90 minut w temp. 180 C. Przy czym po 45 minutach nakrywamy papierem do pieczenia wierzch sernika, aby nam się nie przypalił. Studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach.

Robimy polewę - puszkę z masą krówkową zalewamy na kilka minut gorącą wodą. Ciepły kajmak mieszamy z kremówką i cynamonem. Rozsmarowujemy na serniku - zostawiamy do ostygnięcia.

Jeśli sernik nam wyrósł - ścinamy górę tak aby była płaska i aby masa krówkowa ładnie się rozpłynęła po górze.

Sernik wstawiamy do lodówki aby stężał. Około 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Trzymamy go w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)