Banoffe to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Smakuje tak wyjątkowo, że ma się wrażenie, że kupiono je w najlepszej na świecie cukierni. To ciasto jest wręcz uzależniające, zjesz kawałek i chcesz więcej, więcej i więcej... Upiekłam je tydzień temu ... i wiecie co? Chyba znów je upiekę! ;)
Ciasto poza stałym gronem (ja, moja mama i narzeczony) testowali moi koledzy i ich opinia była taka: " to najlepsze ciasto jakie jedli w życiu" :) - zgadzam się z nimi w 100%! :)
Ten deser to cukierniczy przebój - doskonale wygląda, zachwyca gości i co najważniejsze łatwo go przyrządzić.
Banoffee - uzależniające ciasto bananowo-karmelowe
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej50 g cukru
125 g masła pokrojonego w małe kostki
Składniki na nadzienie:
125 g cukru250 ml śmietanki kremówki 36%
4 małe, dojrzałe banany
sok wyciśnięty z cytryny
300 ml ubitej śmietany kremówki 36%
Do dekoracji:
płatki białej czekoladygarść orzechów pekan
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem. Dodajemy kostki masła i zagniatamy ciasto. Foremkę do tarty wykładamy folią aluminiową i wykładamy ciastem spód formy i krawędź na wysokość 2-3 cm. Blachę wstawiamy do lodówki na 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Wyciągamy ciasto z lodówki, wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto ok. 20-30 minut, do czasu aż się zarumieni. Wyjmujemy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do rondelka wsypujemy cukier i delikatnie go podgrzewamy, aż zacznie się karmelizować (brązowieć). Dodajemy 250 ml śmietanki i doprowadzamy masę do wrzenia i gotujemy aż zgęstnieje. Zdejmujemy rondel z ognia i czekamy do przestygnięcia masy.
Banany kroimy na plasterki i smarujemy je wyciśniętym sokiem z cytryny. Następnie układamy je na cieście w blaszce. Warstwę bananów polewamy kremem karmelowym i odstawiamy ciasto do lodówki, aby karmel zastygł.
Za pomocą miksera ubijamy 300 ml śmietanki - bez dodatku cukru. Przed podaniem smarujemy ciasto bitą śmietaną - rozprowadzając ją kolistymi ruchami. Na koniec dekorujemy ciasto płatkami z białej czekolady i orzechami pekan.
Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! :) Banoffee jest przepyszne, a tobie udało się jeszcze zrobić je śliczne :) Brawo! :*
OdpowiedzUsuńMasz TEN mikser? :D
Przepis- wypróbowany. Ciacho- rewelacja!!! Wszystkim smakowało i przepis "poszedł" dalej :)
OdpowiedzUsuń