wtorek, 9 września 2014

Chilli con carne Ani Starmach


Szybkie i proste danie, które można podać z ryżem, ziemniakami, tortillą czy makaronem. Po prostu sos idealny na każdą okazję :)



Chilli con carne Ani Starmach


Składniki:

300 g mielonej wołowiny (może być też wieprzowina)
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
1 puszka czerwonej fasoli
czerwona papryka
100 ml wody
chilli
słodka papryka
oregano
kmin rzymski mielony (kumin)
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Na dużej patelni lub rondlu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy czosnek i cebulę. Następnie po 2 minutach dorzucamy po 1/2 łyżeczki chilli, słodkiej papryki, oregano i kuminu. Całość smażymy przez minutę cały czas mieszając.


Dokładamy mięso i smażymy do czasu, aż mięso się podsmaży. Następnie dodajemy pomidory z puszki i wodę. Gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut.



W międzyczasie kroimy paprykę w kostkę (pamiętając o usunięciu gniazd nasiennych) i dorzucamy do mięsa. Całość gotujemy kolejne 5 minut.


Na końcu do garnka dodajemy odsączoną fasolę z puszki i gotujemy nadal około 5 minut. Po upływie tego czasu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sprawdzamy czy mięso jest odpowiednio miękkie, jeśli nie - gotujemy kolejne kilka minut.



Gotowy sos podajemy z ziemniakami, makaronem lub ryżem. Ja jednak najbardziej lubię go z tortillą :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)