Lasagne to nie tylko ta z sosem bolońskim, jej odmian jest mnóstwo. Ja je uwielbiam niczym kot Garfield :) niestety ostatnio rzadko jadam. Zawsze myślałam, że przygotowanie tego włoskiego specjału jest bardzo pracochłonne - nic mylnego! W dzisiejszych czasach są makarony, które nie potrzebują wstępnego gotowania, skraca więc to o wiele czas przyrządzania potrawy.
Zapraszam Was po jarski przepis na lasagne, która swoim smakiem niczym nie ujmuje tej z mięsem. W jej skład wchodzą szparagi, bób oraz groszek - czyli zielenina górą! :)
Letnia lasagne z warzywami wg przepisu Jamiego Oliviera
Składniki (dla 6 osób lub 4 głodnych)
pęczek dymki1/2 puszki anchois w oliwie (15 g)
6 ząbków czosnku
500-700 g zielonych szparagów
500 g mrożonego groszku (opcjonalnie z puszki)
300 g mrożonego bobu
duży pęczek świeżej mięty
300 ml śmietany 12%
1 cytryna
300 ml bulionu warzywnego
2 pojemniczki serka wiejskiego
1 opakowanie płatów lasagne
parmezan
kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Zagotuj wodę i zalej warzywną kostkę rosołową (300 ml). Posiekaj dymki oraz fileciki anchois. Wlej oliwę z puszki anchois na patelnię, dodaj fileciki. Wyciśnij 6 ząbków czosnku na patelnię i dobrze wymiejszaj. Podsmaż całość.Odłam zbutwiałe końce szparagów. Resztę posiekaj pod kątem na mniejsze kawałki. Główki pozostaw w całości i odłóż na bok. Wrzuć pokrojone pędy na patelnię. Posyp solą i pieprzem i dolej trochę wrzątku. Często mieszaj żeby nic się nie przypaliło.
Po 5-7 minutach dodaj groszek i bób (może być ze skórką) na patelnię. Mieszaj od czasu do czasu. Zerwij listki mięty i grubo posiekaj. Cytrynę dorze umyj i zetrzyj skórkę z połowy. Dodaj do patelni startą skórkę i miętę, zalej śmietaną. Dobrze wymieszaj.
Po chwili zgnieć widelcem część warzyw, skosztuj - jeśli trzeba dopraw. Zalej całość bulionem i doprowadź do wrzenia. Dodaj 1 pojemniczek serka wiejskiego i wymieszaj. Sos powinien być rzadki i kremowy.
Postaw dużą blaszkę lub brytfankę na średnim ogniu. Przełóż do niej około 1/4 masy warzywnej na dno. Przykryj warstwą płatów lasagne i zetrzyj na nie sporo parmezanu. W ten sam sposób układaj pozostałe warstwy.
Wmieszaj trochę wody do 2 opakowania serka wiejskiego i rozsmaruj serek na wierzchniej warstwie lasagne. Wrzuć główki szparagów na pustą patelnię, dodaj trochę oliwy i wymieszaj. Poukładaj szparagi na lasagne. Dociśnij potrawę grzbietem łyżki, posyp świeżym tymianiem, skrop oliwą z oliwek i zetrzyj sporą ilość parmezanu. Zwiększ ogień i podgrzewaj lasagne do czasu aż zacznie bulgotać.
Następnie włóż brytfaknę do piekarnika ustawionego na grill na 200 stopni i piecz około 8-10 minut. Wyciagnij i zajadaj :)
Smacznego!
Aż ślinka cieknie, wszystko co lubię w niej jest MNIAMI!
OdpowiedzUsuń