piątek, 10 stycznia 2014

Zupa krem z brokułów


Uwielbiam zupy krem! A tą zupą brokułową zajadała się moja cała rodzina :) Przepis jest na wielki gar, ale w razie czego można go podzielić na pół :) Zupę gotuje się prosto szybko i przyjemnie :) Najlepiej smakuje podawana z grzankami, bruschettą lub przypieczonym chlebem.



Zupa krem z brokułów


Składniki:

2 całe brokuły (1kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 duży ziemniak
1,5l bulionu drobiowego
1/2 szklanki startego emmentalera
2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki

Przygotowanie:

Brokuła dzielimy na różyczki, następnie kroimy łodygę w kostkę.


Ziemniaka obieramy i kroimy w małą kostkę, podobnie paprykę oraz czosnek. Na średnim ogniu podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy czosnek i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy ziemniaka oraz paprykę i podsmażamy ok. 3 minuty.

Do zagotowanego bulionu wrzucamy brokuły i podsmażone warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż brokuł zmięknie.


Po upływie tego czasu zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę, następnie wstawiamy z powrotem na gaz i dodajemy starty ser. Mieszamy do czasu, aż ser się rozpuści.



Zupę rozlewamy do miseczek i podajemy z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)