Sezon weselny rozpoczął się w pełni, więc nie mam w ogóle czasu na gotowanie, a gdy już czasem coś mi się uda, nie mam czasu żeby to obfotografować ...
Ale do rzeczy, przedwczoraj mój narzeczony kupił pierwsze w tym sezonie PRAWDZIWIE SMAKUJĄCE truskawki. Mniam!!! A jak truskawki nie mogło zabraknąć naleśników z nimi. Są przepyszne!!! Można jeść je zarówno na obiad jak i deser. Łatwo je przyrządzić i gwarantuję Wam, że każdy je polubi :))) Idealnie nadają się także dla dzieci :)\
Naleśniki z truskawkami
Składniki na ciasto:
400ml mleka
200ml wody
4 jajka
40g roztopionego masła
320g mąki
szczypta soli
4 łyżki cukru
Składniki na nadzienie:
250g serka mascarpone
250ml śmietanki kremówki (30%)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
garść świeżej mięty
500g świezych truskawek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy do uzyskania średnio gęstej konsystencji ciasta. Ciasto ma być lejące. Naleśniki smażymy na rumiano bez użycia oleju, masło w cieście wystarczy.
Śmietankę ubijamy na niskich obrotach mikserem wraz z serkiem mascarpone. Następnie do gęstego kremu dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny oraz drobno posiekaną miętę.
Truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Lekko ostudzone naleśniki smarujemy przygotowanym kremem, dodajemy truskawki i składamy w trójkąty.
Śmietankę ubijamy na niskich obrotach mikserem wraz z serkiem mascarpone. Następnie do gęstego kremu dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny oraz drobno posiekaną miętę.
Truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Lekko ostudzone naleśniki smarujemy przygotowanym kremem, dodajemy truskawki i składamy w trójkąty.
Pyszne �� szczerze polecam, zarówno naleśniki jak i nadzienie ��
OdpowiedzUsuń