niedziela, 1 listopada 2015

Ciasto gruszkowo-migdałowe


Gruszki, gruszki, gruszki... koniec października to idealny czas aby je zebrać i użyć do wypieków. Moim No 1 bez wątpienia jest Ciasto Gruszkowe, które u mnie w domu jest ubóstwiane, ale chciałam spróbować czegoś innego.

Znalazłam przepis na ciasto gruszkowo-migdałowe. To ciasto jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Samo to, że to jego upieczenia potrzebujemy aż 5 średniej wielkości gruszek mówi samo za siebie... Jest mega owocowe i bardzo smaczne!

Zapraszam po przepis!



Ciasto gruszkowo-migdałowe

Składniki: (na tortownicę 24 cm)

225 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g mąki ziemniaczanej
115 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 82%
115 g cukru
kilka kropel ekstraktu migdałowego
drobno starta skórka z połowy cytryny
225 g gruszek obranych i pokrojonych w małe kawałki
2 jajka
łyżka mleka

Składniki na wierzch ciasta:

50 g płatków migdałowych
2-3 gruszki obrane i pokrojone w plasterki
sok z połowy cytryny
cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 C. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy pokrojone w kostę masło i rozcieramy palcami, do czasu aż uzyskamy małe okruchy.

Dodajemy cukier, ekstrakt migdałowy, skórkę cytrynową, oraz małe kawałki gruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.

Jajka miksujemy z mlekiem w małej miseczce, a następnie dokładamy do masy. Masę przekładamy do tortownicy i spodem łyżki wyrównujemy powierzchnię ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi.


2-3 gruszki (w zależności ile będziemy potrzebować do wyłożenia wierzchu ciasta) kroimy w cienkie plasteki i układamy na wierzchu, tak aby nachodziły na siebie. Aby owoce nam nie ściemniały skrapiamy je sokiem z płowy cytryny.


 Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Aby zapobiec przypalaniu się gruszek po ok. 30 minutach wierz ciasta przykrywamy papierem do pieczenia. Przed wyciągnieciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patykiem do szaszłyków czy ciasto jest upieczone (patyczek powinien być suchy).

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto na chwilę do ostygnięcia, następnie zdejmujemy obręcz i przekładamy na kratkę do studzenia.



Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...