sobota, 7 listopada 2015

Gęś na Świętego Marcina


O co właściwie chodzi z tą gęsią na 11 listopada? I co z tym wspólnego ma Marcin? Otóż jak głosi legenda Marcin był pustelnikiem i zasłynął z cnotliwego życia. Gdy zmarł biskup Tours, to właśnie pustelnik Marcin został wybrany na jego zastępcę. Wedle legendy nie chciał przyjąć tego urzędu i schował się do klasztornej szopy, w której hodowano gęsi. A te... swoim gęganiem zdradziły jego kryjówkę... Nie było odwrotu... Marcin został biskupem, a potem Świętym - patronem żołnierzy, podróżników i ubogich oraz opiekunem jesiennych zapasów.

W dzień jego święta (11 listopada) na pamiątkę tamtych wydarzeń - podaje się tłustą gęś, polaną aromatycznym sosem.

Zapraszam Was po przepis na przepyszną gęś! Warto raz do roku zaserwować sobie takie danie! :)



Gęś na Świętego Marcina


Składniki:
1 gęś (4-5kg)
1,5 kg kwaśnych jabłek
2 łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonej szałwii
3 ząbki czosnku
kileliszek wódki lub brandy
sok z cytryny
1 kg ziemniaków
sól

Przygotowanie:
Gęś myjemy i osuszamy. Nacieramy sokiem z cytryny. Czosnek obieramy i siekamy - mieszamy z solą i ziołami. Nacieramy gęś z zewnątrz i w środku.


Jabłka myjemy, kilka kroimy na pół, resztę na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Ćwiatrkami jabłek napełniamy gęś i zszywamy.


Przekładamy do gęsiarki i podlewamy wodą.



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 C. Polewamy alkoholem i przykrywamy. Zmniejszamy temp. do 180 C i pieczemy 2,5-3 godziny, aby gęś się dobrze zarumieniła.

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Posypujemy solą i majerankiem i razem z połówkami jabłek dokładamy do gęsi na ok. 30 min przed końcem pieczenia.



Gęś podajemy z kartoflami, żurawiną i czerwoną kapustą.



Dobre rady:
1) Najlepiej kupić młodą gęś - do 5 kg - mają najsmaczniejsze mięso
2) W czasie pieczenia 5kg gęsi wytapia nam się ok. 1kg tłuszczu - warto go zebrać i używać do smażenia ziemniaków lub innych mięs


A oto najwiernieszy fan gęsi... pilnował ją  ;) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...