Ten tort był sporym wyzwaniem. Miałam upiec koleżance, na urodziny jej męża tort, który miałby bananowo-orzechowy smak z bezą na samej górze. Główkowałam trochę co tu zrobić, bojąc się, żeby tort nie wyszedł za słodki... W rezultacie skleiłam dwa przepisy ze sobą :) Efekt wyszedł zadowalający, smaczny i efektowny. Upiekłam dwie sztuki, bo nie mogłam się oprzeć, żeby tego "eksperymentu" nie spróbować :) Pierwszy tort zniknął w godzinę, drugi w kilka godzin :)
Tort Jogurtowo-Bananowy pod pierzynką z bezy
Składniki na kruchy spód:
0,5 szklanki mąki0,5 szklanki płaktów owsianych
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki brązowego cukru
65 g roztopionego masła
Składniki na bezę:
3 białka140 g cukru pudru
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżki octu białego winnego
Składki na masę jogurtową:
800 g gęstego jogurtu (najlepiej bałkańskiego lub greckiego)250 g serka mascaropone
6 łyżek cukru pudru
łyżeczka aromatu waniliowego lub kilka kropel ekstraktu
30 g żelatyny
Składniki na masę bananową:
3 banany1 limonka
pół szklanki nektaru bananowego
3 łyżki cukru pudru
0,5 szklanki wody
15 g żelatyny
Składniki na bitą śmietanę:
250 g kremówki50 g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:
15 g posiekanych pistacjigotowy sos toffi
płatki migdałowe do obłożenia tortu
Przygotowanie:
1) Kruchy spód
Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 C. Mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier i sodę. Dodajemy roztopione masło. Całość dokładnie łączymy ze sobą i wylepiamy dno tortownicy o średnicy 20-24 cm. Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
2) Beza
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy po łyżce cukru - aż do całkowitego zużycia. Na samym końcu dodajemy ocet i mąkę. Masa ma być szklista. Na papierze do pieczenia odrysowujemy okrąg - trochę mniejszy niż tort. Nakładamy masę białkową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C - pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temp. do 140 C i pieczemy 90 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekaranik - zostawiamy bezę w nim do ostudzenia.
3) Masa jogurtowa
Miksujemy ze sobą serek mascarpone, jogurt, cukier puder, aromat waniliowy. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy 6 łyżkami zimnej wody - mieszamy i odstawiamy. Namoczoną żelatynę zalewamy wrzątkiem (ok. 1/3 kubka), mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia - schładzamy.
Do kubeczka z żelatyną dodajemy łyżkę masy jogutowej i mieszamy. Następnie wlewamy żelatynę do miski i dodajemy po trochę masy jogurtowej - cały czas miksując. Czynność powtarzamy do czasu zużycia całej żelatyny i połączenia się składników. Masę wylewamy na przestudzony kruchy spód. Wstawiamy do lodówki.
4) Masa bananowa
15 g żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej wody - mieszamy i odstawiamy. Namoczoną żelatynę zalewamy wrzątkiem. Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy banany do garnka, zasypujemy cukrem pudrem i polewamy wodą. Wstawiamy garnek na gaz i gotujemy do czasu aż banany zrobią się miękkie - mieszamy co jakiś czas, żeby banany nie przypaliły się.
Kiedy banany będą miękkie ściągamy je z gazu - studzimy, a następnie blendujemy. Jeżeli chcemy mieć jedwabiście gładką masę przecedzamy dodatkowo przez sitko. Do masy bananowej dodajemy wyciśnięty sok z limonki oraz pół szklanki nektaru bananowego - na sam koniec wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy.
Ostudzony mus bananowy wlewamy na masę jogutową i pozostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia - najlepiej na całą noc.
5) Bita śmietana
Kremówkę ubijamy na sztywno - na sam koniec dodajemy cukier oraz posiekane orzechy.
6) Dekorowanie
Okrawamy delikatnie boki tortu i wyciągamy go z tortownicy. Na górę i boki nakładamy bitą śmietanę. Na bitej śmietanie kładziemy bezę. Boki dekorujemy płatkami migdałowymi, Bezę polewamy sosem toffi i posypujemy pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)