sobota, 28 listopada 2015

Tort Jogurtowo-Bananowy pod pierzynką z bezy


Ten tort był sporym wyzwaniem. Miałam upiec koleżance, na urodziny jej męża tort, który miałby bananowo-orzechowy smak z bezą na samej górze. Główkowałam trochę co tu zrobić, bojąc się, żeby tort nie wyszedł za słodki... W rezultacie skleiłam dwa przepisy ze sobą :) Efekt wyszedł zadowalający, smaczny i efektowny. Upiekłam dwie sztuki, bo nie mogłam się oprzeć, żeby tego "eksperymentu" nie spróbować :) Pierwszy tort zniknął w godzinę, drugi w kilka godzin :)



Tort Jogurtowo-Bananowy pod pierzynką z bezy 

Składniki na kruchy spód:

0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki płaktów owsianych
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki brązowego cukru
65 g roztopionego masła

Składniki na bezę:

3 białka
140 g cukru pudru
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżki octu białego winnego

Składki na masę jogurtową:

800 g gęstego jogurtu (najlepiej bałkańskiego lub greckiego)
250 g serka mascaropone
6 łyżek cukru pudru
łyżeczka aromatu waniliowego lub kilka kropel ekstraktu
30 g żelatyny

Składniki na masę bananową:

3 banany
1 limonka
pół szklanki nektaru bananowego
3 łyżki cukru pudru
0,5 szklanki wody
15 g żelatyny

Składniki na bitą śmietanę:

250 g kremówki
50 g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka cukru pudru

Dekoracja:

15 g posiekanych pistacji
gotowy sos toffi
płatki migdałowe do obłożenia tortu

Przygotowanie:

1) Kruchy spód

Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 C. Mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier i sodę. Dodajemy roztopione masło. Całość dokładnie łączymy ze sobą i wylepiamy dno tortownicy o średnicy 20-24 cm. Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

2) Beza

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy po łyżce cukru - aż do całkowitego zużycia. Na samym końcu dodajemy ocet i mąkę. Masa ma być szklista. Na papierze do pieczenia odrysowujemy okrąg - trochę mniejszy niż tort. Nakładamy masę białkową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C - pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temp. do 140 C i pieczemy 90 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekaranik - zostawiamy bezę w nim do ostudzenia.

3) Masa jogurtowa

Miksujemy ze sobą serek mascarpone, jogurt, cukier puder, aromat waniliowy. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy 6 łyżkami zimnej wody - mieszamy i odstawiamy. Namoczoną żelatynę zalewamy wrzątkiem (ok. 1/3 kubka), mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia - schładzamy. 

Do kubeczka z żelatyną dodajemy łyżkę masy jogutowej i mieszamy. Następnie wlewamy żelatynę do miski i dodajemy po trochę masy jogurtowej - cały czas miksując. Czynność powtarzamy do czasu zużycia całej żelatyny i połączenia się składników. Masę wylewamy na przestudzony kruchy spód. Wstawiamy do lodówki.

4) Masa bananowa

15 g żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej wody - mieszamy i odstawiamy. Namoczoną żelatynę zalewamy wrzątkiem. Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy banany do garnka, zasypujemy cukrem pudrem i polewamy wodą. Wstawiamy garnek na gaz i gotujemy do czasu aż banany zrobią się miękkie - mieszamy co jakiś czas, żeby banany nie przypaliły się.

Kiedy banany będą miękkie ściągamy je z gazu - studzimy, a następnie blendujemy. Jeżeli chcemy mieć jedwabiście gładką masę przecedzamy dodatkowo przez sitko. Do masy bananowej dodajemy wyciśnięty sok z limonki oraz pół szklanki nektaru bananowego - na sam koniec wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy.

Ostudzony mus bananowy wlewamy na masę jogutową i pozostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia - najlepiej na całą noc.



5) Bita śmietana

Kremówkę ubijamy na sztywno - na sam koniec dodajemy cukier oraz posiekane orzechy. 

6) Dekorowanie

Okrawamy delikatnie boki tortu i wyciągamy go z tortownicy. Na górę i boki nakładamy bitą śmietanę. Na bitej śmietanie kładziemy bezę. Boki dekorujemy płatkami migdałowymi, Bezę polewamy sosem toffi i posypujemy pistacjami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...