Takiej pomidorówki jeszcze nie jedliście! Pappa al pomodoro to specjalność toskańskich kucharzy. Przepis ten pochodzi z Coco Lazzone, florenckiej trattorii o 200-letniej tradycji. Jego wyjątkowość tkwi w dodaniu do zupy chleba, któryw niej mięknie, następnie się go roztrzepuje aby uzyskać aksamitną konsystencję.
Zupa idealna na jesienne popołudnie ;) Z przepisu wychodzi cały gar zupy, którym naje się nawet 8 osób! :)
Zupa pomidorowa z chlebem (Pappa al pomodoro)
Składniki:
1/2 szklanki oliwy z oliwek2 ząbki czosnku, obranego i drobno posiekanego
2 pory, tylko białe i jasnozielone części, umyte i drobno posiekane
5 puszek po 400g pomidorów (całych bez skórki) - zmiksowanych
6 szklanek bulionu z kurczaka (może być z kostki rosołowej)
9 kromek (ok. 0,5kg) o grubości 2 cm jedniodniowego chleba włoskiego (do kupienia w Lidlu)
2 łyżki stołowe posiekanych płatków bazylii
sól i pieprz do smaku
świeżo starty parmezan do posypania
Przygotowanie:
Zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy chleb - każdy kawałek wkładamy do zupy drewnianą łyżką, aż się zatopi. Dokładamy bazylię i delikatnie mieszamu. Przykrywamy garnek i zostawiamy na ok. 30 minut, aż chleb całkowicie namięknie.
Odkrywamy garnek i energicznie roztrzepujemy zupę przez 4-5 minut, aż chleb się rozpadnie, a zupa będzie przypominać owsiankę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Delikatnie podgrzewamy zupę na średnim ogniu. Rozlewamy do miseczek, skrapiamy pozostałą oliwą i pozypujemy parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)