niedziela, 12 października 2014

Jabłka do szarlotki


Nie ma nic lepszego w chłodny jesienny lub zimowy wieczór jak zjeść pyszną szarlotkę. Teraz jabłek mamy w bród, dlatego zachęcam do zaopiekowania się nimi i z czułością zapakowania w słoiki, by później cieszyć się smakowitą szarlotką :)

Ten przepis jest o tyle fajny, że przygotowuje się gotowe i przyprawione jabłka do wyłożenia na kruche ciasto. Z 2 kg jabłek wychodzą 4 słoiki po 345 g. Oczywiście jabłka możecie też użyć od razu  i zrobić szarlotkę :)



 Jabłka do szarlotki


Składniki:

2 kg jabłek
sok i skórka z 1 cytryny
szklanka cukru
1 laska wanilii
garść rodzynek
kawałek kory cynamonu
łyżeczka mielonego cynamonu
kilka goździków
szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Rodzynki wrzucamy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Jabłka dokładnie myjemy, obieramy (skórkę możecie wykorzystać do tarty) i kroimy w kostkę.


Wrzucamy do garnka z szerokim dnem. Skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i zalewamy 1/2 szklanki wody.


Dusimy na średnim ogniu do czasu aż jabłka zmiękną. W połowie czasu dodajemy wyskrobany z wanilii miąższ. laskę wanilii, namoczone rodzynki, korę cynamonu, mielony cynamon, goździki i skórkę z cytryny.


Mieszamy, dusimy na średnim ogniu często mieszając. Jabłka gotujemy do czasu, aż zaczną się rozpadać.


Usuwamy laskę wanilii, korę cynamonu i goździki. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej i mieszamy. Gotowe jabłka przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 10-15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...