Nie ma nic lepszego w chłodny jesienny lub zimowy wieczór jak zjeść pyszną szarlotkę. Teraz jabłek mamy w bród, dlatego zachęcam do zaopiekowania się nimi i z czułością zapakowania w słoiki, by później cieszyć się smakowitą szarlotką :)
Ten przepis jest o tyle fajny, że przygotowuje się gotowe i przyprawione jabłka do wyłożenia na kruche ciasto. Z 2 kg jabłek wychodzą 4 słoiki po 345 g. Oczywiście jabłka możecie też użyć od razu i zrobić szarlotkę :)
Jabłka do szarlotki
Składniki:
2 kg jabłeksok i skórka z 1 cytryny
szklanka cukru
1 laska wanilii
garść rodzynek
kawałek kory cynamonu
łyżeczka mielonego cynamonu
kilka goździków
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Rodzynki wrzucamy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Jabłka dokładnie myjemy, obieramy (skórkę możecie wykorzystać do tarty) i kroimy w kostkę.Wrzucamy do garnka z szerokim dnem. Skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i zalewamy 1/2 szklanki wody.
Dusimy na średnim ogniu do czasu aż jabłka zmiękną. W połowie czasu dodajemy wyskrobany z wanilii miąższ. laskę wanilii, namoczone rodzynki, korę cynamonu, mielony cynamon, goździki i skórkę z cytryny.
Mieszamy, dusimy na średnim ogniu często mieszając. Jabłka gotujemy do czasu, aż zaczną się rozpadać.
Usuwamy laskę wanilii, korę cynamonu i goździki. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej i mieszamy. Gotowe jabłka przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)