Takiego makaronu jeszcze nie jedliście! Gwarantuje Wam, że jeśli raz go zrobicie - będziecie chcieli więcej. Samo przygotowanie nie jest trudne, a smak jest tak niesamowity, że możecie poczuć się jak we Włoszech :) Ta pasta składa się z kilku podstawowych składników, a jej zwieńczeniem jest zapiekana i zblendowana szynka parmeńska. Mniam!
Z tego przepisu wyjdzie Wam cały garnek makaronu, którym naje się spokojnie 5-6 osób lub 4 mega głodomory ;)
Muszelki po neapolitańsku
Składniki:
600 g makaronu muszelki16 plasterków szynki parmeńskej
5 dojrzałych pomidorów średniej wielkości
2 szalotki lub dwie mniejsze cebule
2 ząbki czosnku
1 pęczek świeżego tymianku lub łyżka suszonego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 kostka bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory zanurzamy na kilka sekund w garnku z wrzącą wodą, a następnie przelewamy je zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w grubą kostkę.Czosnek i szalotki obieramy i siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy je ok. 3 minuty na dużej i głębokiej patelni na oliwie z oliwek . Dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Gotujemy 3 minuty, następnie zalewamy 750 ml wody i dokładamy pokruszoną kostkę rosołową i tymianek. Gotujemy 20-25 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 C. Plastry szynki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wkładamy do piekarnika na ok. 6-8 minut, aby szynka trochę podeschła.
Następnie schładzamy szynkę i blendujemy ją żeby uzyskała konsystencję wiórów.
Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wyłączamy sos pomidorowy i miksujemy go do uzyskania konsystencji gęstego przecieru pomidorowego.
Odcedzamy makaron i mieszamy go z gorącym przecierem pomidorowym. Gotową pastę przekładamy do miseczek lub na talerze i posypujemy zmieloną szynką parmeńską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)