Znudziły Wam się standardowe śniadania? Zróbcie Pancakes! Ale nie byle jakie ... a zdrowe i smakowe Piernikowe z puree dyniowym! :)
Robi się je szybko, a smakują niebanalnie.
Piernikowe Pancakes z dynią
Składniki:
250 ml mleka1 łyżka octu jabłkowego
6 łyżek puree z dyni
1 łyżka oleju
1,5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
170 g mąki razowej pszennej
40 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
olej do smażeniasyrop klonowy lub miód
orzechy laskowe lub włoskie
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do garnuszka i dodajemy do niego 1 łyżkę octu jabłkowego. Odstawiamy na kilka minut, aż mleko się zetnie.Do miski miksera wkładamy puree dyniowe (jak je zrobić pisałam przy okazji Dyniowego sernika z toffi) dodajemy łyżkę oleju i cukier - ucieramy. Następnie dolewamy ścięte mleko i mieszamy trzepaczką.
W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy je do miski z puree dyniowym. Całość mieszamy. Jeśli ciasto będzie za gęste dolewamy mleka.
Pancakes smażymy na małej ilości oleju ok. 2 minuty z każdej strony. Około 2 łyżki na pancakes. Podajemy oblane syropem klonowym lub miodem i posypujemy orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)