niedziela, 12 października 2014

Tarta czekoladowo-jabłkowa


To ciasto jest nietypowe, ponieważ jest połączeniem kruchego ciasta z biszkoptem. Niezwykłego uroku dodają mu również róże ze skórek z jabłek, które często wyrzucamy ;) Całość smakuje idealnie, tarta jak i samo nadzienie jest umiarkowanie słodkie, więc możemy spokojnie delektować się nawet kilkoma kawałkami.

Ja do swojej tarty użyłam foremki w kształcie serca, ale możecie równie dobrze ją upiec w tortownicy.



Tarta czekoladowo-jabłkowa


Składniki na podstawę:

50 g zimnego masła pokrojonego w kostki
150 g mąki tortowej
50 g cukru pudru
2 żółtka

Składniki na biszkoptowe nadzienie:

5-6 jabłek
75 g miękkiego masła
75 g cukru trzcinowego
jajko
75 g mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g kakao
25 g mielonych migdałów lub płatków migdałowych zmielonych w blenderze
50 ml mleka

Przygotowanie podstawy:

Boki i dno foremki smarujemy niewielką ilością masła i posypujemy mąką. 50 g zimnego masła mieszamy z mąką, cukrem i żółtkami. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy niewielką ilość wody, Z ciasta formujemy w kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki.


Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je cienko na powierzchni oprószonej mąką. Następnie wypełniamy dno i 1/2 boków formy (jeśli mamy tortownicę). Blaszkę z ciastem wstawiamy ponownie na 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 190 C.


Przygotowanie biszkoptowego nadzienia:

W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Ubijamy jajko. przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao do miski z masłem i cukrem.


Dodajemy jajko, mleko i mielone migdały. Całość mieszamy. Nadzienie wylewamy na wcześniej przygotowaną tartę.


Jabłka myjemy i obieramy je za pomocą noża lub obieraczki tworząc długie spirale. Jeśli mamy spore jabłka to spirale dzielimy na pół, następnie zwijamy je w róże i układamy na nadzieniu.


Tartę pieczemy 35-40 minut. Jeśli róże zaczną się wcześniej przypalać przykrywamy tartę folią aluminiową i pieczemy dalej.

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na ok. 15 minut do wystygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...