Uwielbiam przepisy Gordana Ramsaya! Są zawsze bardzo aromatyczne, w miarę proste do przygotowania i niespotykane. Posiadam kilka książek z jego przepisami, a mój najnowszy nabytek to "Dania w pięć minut". Właśnie z tej książki pochodzi poniższe danie. Nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, a składniki nie są "wymyślne".
Jeśli macie ochotę na kurczaka z zapiekanymi warzywami, ten przepis jest dla was. Jest to przepis dla ok. 6-8 osób idealne nadaje się więc na niedzielny obiad lub przyjęcie. Ja zrobiłam go w zwykły dzień i w 4 osoby zjedliśmy z powodzeniem, chociaż potem nie mogliśmy się ruszać z przejedzenia :P
Pieczony kurczak z ragout z bakłażanów, cukinii i pomidorów Gordona Ramsaya
Składniki (danie dla 6-8 osób):
8 piersi kurczaka
9 łyżek oliwy z oliwek
sól morska i czarny pieprz
4 szalotki (grubo posiekane)
4 ząbki czosnku w łupinach (rozgniecione)
2 średnie bakłażany pokrojone w kostkę
garść gałązek tymianku (ewentualnie może być suszony)
garść gałązek rozmarynu
4 cukinie pokrojone w kostkę
szklanka wytrawnego białego wina
8 pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę, można ewentualnie użyć 400 g pomidorów z puszki)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Następnie rozgrzewamy dużą patelnię i wlewamy na nią 3 łyżki oliwy z oliwek. Piersi z kurczaka myjemy i obsypujemy solą i pieprzem.
Mięso smażymy ok. 3-4 minuty z każdej strony i przekładamy na talerz.
Na patelnię wlewamy pozostałą część oliwy i dodajemy szalotkę, czosnek, bakłażany oraz kilka gałązek rozmarynu i tymianku. Smażymy do czasu aż cebula i bakłażany zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dokładamy cukinię, wlewamy wino i gotujemy do czasu aż płyn odparuje w połowę. W międzyczasie wstawiamy do piekarnika posmarowaną oliwą blaszkę lub brytfannę, żeby się rozgrzała.
Do warzyw dodajemy pomidory, mieszamy całość i przekładamy do brytfanny. Na wierzchu rozkładamy podsmażone piersi z kurczaka i posypujemy gałązkami ziół. Pieczemy 5-10 minut w zależności od grubości piersi.
Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut. Podajemy z chrupiącym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)