wtorek, 23 września 2014

Cytrynowy kurczak


Tego kurczaka pokochacie z kilku powodów:
1) nie wymaga dużo pracy
2) nie ma dużo składników
3) piecze się sam
4) ma idealnie wyważony smak - lekko cytrynowy i podkreślający delikatność mięsa
5) nie da się go nie lubić! :)

Zapraszam więc po przepis!



Cytrynowy kurczak


Składniki:

1,5 kg kurczak
6 ząbków czosnku
1/2 pęczka świeżego oregano
1/2 pęczka świeżego tymianku (można ewentualnie zastąpić suszonymi)
80 dag ziemniaków
2 cytryny
5 łyżek oliwy
2 łyżki czarnych oliwek
pieprz, sól

Przygotowanie:

Kurczaka płuczemy i osuszamy. Zioła siekamy. Następnie połowę ziół i 2 ząbki czosnku (nie obieramy go) wkładamy do środka kurczaka i zszywamy go. Nogi nakładamy na siebie po skosie i wiążemy sznurkiem. Kurczę oprószamy z każdej strony solą i pieprzem.

Brytfankę natłuszczamy i kładziemy na nim kurczaka piersiami do dołu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 30 minut. W między czasie myjemy ziemniaki i kroimy je w ćwiartki. Cytryny dokładnie myjemy. Jedną kroimy na plasterki, z drugiej wyciskamy sok. Sok mieszamy z 4-5 łyżkami oliwy.

Po upływie tego czasu wyciągamy brytfankę - kurczaka obracamy nogami do góry.


Pokrojone ziemniaki układamy wokół kurczaka, na nich rozkładamy oliwki oraz pozostałe 4 ząbki czosnku - oprószamy solą i pieprzem oraz pozostałymi posiekanymi ziołami



Na kurczaku kładziemy plasterki cytryny, całość skrapiamy oliwą z sokiem cytrynowym (zarówno kurczaka jak i ziemniaki).


Kurczaka pieczemy kolejną godzinę. Po upływie tego czasu wyciągamy i wcinamy :)))


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...