Z pozoru może wydawać się, że to zwykły placek z kruszonką, nie dajcie się jednak zwieźć pozorom. To przepyszne ciasto to połączenie biszkoptu z soczystymi owocami przykrytego kruszonką i chrupiącymi migdałami. Można je podawać na ciepło, na zimno, jak również jako deser z bitą śmietaną.
Ciasto z jeżynami, jabłkami, migdałami i kruszonką
Składniki:
175 g miękkiego masła150 g cukru
3 duże ubite jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 ml jogurtu naturalnego
2 obrane i wydrążone jabłka, pokrojone na małe kawałki
150 g jeżyn
Składniki na kruszonkę:
110 g mąki pszennej80 g zimnego masła
2 łyżki cukru
55 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy powoli ubite jajka oraz łyżkę lub dwie mąki (zapobiegnie to osiadaniu ciasta).Mąkę i sodę przesiewamy do miski, następnie dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy jogurt naturalny.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm (może być większa tortownica, ciasto będzie wtedy niższe) wkładamy na chwilę do nagrzanego piekarnika, następnie smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (przycinamy do kształtu). Masę przekładamy do przygotowanej formy i wyrównujemy szpatułą.
Masę posypujemy równomiernie jabłkami i jeżynami. Oczywiście było ich więcej niż na zdjęciu :)
Przygotowanie kruszonki:
Wsypujemy mąkę do miski i ucieramy z masłem aż masa zacznie przypominać okruchy. Dodajemy cukier. Mieszamy ciasto palcami do połączenia składników. Nie ugniatamy bardzo mocno - im większa kruszonka tym smaczniejsza :)Posypujemy ciasto z owocami kruszonką i płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Sprawdzając za pomocą patyczka do szaszłyków czy ciasto jest w środku suche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)