środa, 10 września 2014

Ciasto z jeżynami, jabłkami, migdałami i kruszonką


Z pozoru może wydawać się, że to zwykły placek z kruszonką, nie dajcie się jednak zwieźć pozorom. To przepyszne ciasto to połączenie biszkoptu z soczystymi owocami  przykrytego kruszonką i chrupiącymi migdałami. Można je podawać na ciepło, na zimno, jak również jako deser z bitą śmietaną.



Ciasto z jeżynami, jabłkami, migdałami i kruszonką


Składniki:

175 g miękkiego masła
150 g cukru
3 duże ubite jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 ml jogurtu naturalnego
2 obrane i wydrążone jabłka, pokrojone na małe kawałki
150 g jeżyn


Składniki na kruszonkę:

110 g mąki pszennej
80 g zimnego masła
2 łyżki cukru
55 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy powoli ubite jajka oraz łyżkę lub dwie mąki (zapobiegnie to osiadaniu ciasta).

Mąkę i sodę przesiewamy do miski, następnie dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy jogurt naturalny.


Dno tortownicy o średnicy 20 cm  (może być większa tortownica, ciasto będzie wtedy niższe) wkładamy na chwilę do nagrzanego piekarnika, następnie smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (przycinamy do kształtu). Masę przekładamy do przygotowanej formy i wyrównujemy szpatułą.


Masę posypujemy równomiernie jabłkami i jeżynami. Oczywiście było ich więcej niż na zdjęciu :)


Przygotowanie kruszonki:

Wsypujemy mąkę do miski i ucieramy z masłem aż masa zacznie przypominać okruchy. Dodajemy cukier. Mieszamy ciasto palcami do połączenia składników. Nie ugniatamy bardzo mocno - im większa kruszonka tym smaczniejsza :)


Posypujemy ciasto z owocami kruszonką i płatkami migdałowymi.


Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Sprawdzając za pomocą patyczka do szaszłyków czy ciasto jest w środku suche.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...