poniedziałek, 15 września 2014

Jajecznica z kurkami


Kurki - czyli grzyby o prawidłowej nazwie Pieprznik jadalny, cenione są ze względu na smak, twardość i niezwykły aromat. Są jednymi z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Można je dusić, marynować i smażyć. Ich zaletą jest również to, że nie "dopadają" je robaki i są trwałe. 

Zachęcam Was na wyprawę do lasu i nazbieranie osobiście kurek. W tym roku jest ich wielki wysyp!

Poniżej przedstawiam Wam przepis na wyśmienitą jajecznicę z kurkami. Jajecznica jest delikatna, kremowa i bardzo syta :)


 Jajecznica z kurkami


Składniki:

6 jajek
150 g kurek
1 średnia cebula
łyżka śmietanki 30%
łyżka masła
4 łyżki startego parmezanu
szczypiorek
pieprz, sól


Przygotowanie:

Kurki oczywiście dokładnie oczyszczamy, tak aby piasek lub ziemia nie chrupała nam pod zębami :)


Następnie je płuczemy i wrzucamy na sitko, tak aby odsączyły się z wody.


Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę - smażymy do zeszklenia.


Kurki dorzucamy do cebuli i smażymy około 10 minut.


Jajka ubijamy trzepaczką, tak aby się dokładnie połączyły. Następnie dodajemy je do podsmażonych kurek.


Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę śmietanki oraz posypujemy startym parmezanem. Całość mieszamy i smażymy do całkowitego ścięcia się jajek,


Gotową jajecznicę przekładamy na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...