Kurki - czyli grzyby o prawidłowej nazwie Pieprznik jadalny, cenione są ze względu na smak, twardość i niezwykły aromat. Są jednymi z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Można je dusić, marynować i smażyć. Ich zaletą jest również to, że nie "dopadają" je robaki i są trwałe.
Zachęcam Was na wyprawę do lasu i nazbieranie osobiście kurek. W tym roku jest ich wielki wysyp!
Poniżej przedstawiam Wam przepis na wyśmienitą jajecznicę z kurkami. Jajecznica jest delikatna, kremowa i bardzo syta :)
Jajecznica z kurkami
Składniki:
6 jajek
150 g kurek
1 średnia cebula
łyżka śmietanki 30%
łyżka masła
4 łyżki startego parmezanu
szczypiorek
pieprz, sól
Przygotowanie:
Kurki oczywiście dokładnie oczyszczamy, tak aby piasek lub ziemia nie chrupała nam pod zębami :)Następnie je płuczemy i wrzucamy na sitko, tak aby odsączyły się z wody.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę - smażymy do zeszklenia.
Kurki dorzucamy do cebuli i smażymy około 10 minut.
Jajka ubijamy trzepaczką, tak aby się dokładnie połączyły. Następnie dodajemy je do podsmażonych kurek.
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę śmietanki oraz posypujemy startym parmezanem. Całość mieszamy i smażymy do całkowitego ścięcia się jajek,
Gotową jajecznicę przekładamy na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)