środa, 10 września 2014

Makaron z pieczonym serem Camebert Jamiego Olivera


O tym makaronie można napisać jedno: nie ma prostszego dania! Poradzą sobie z nim nawet osoby, które nie lubią gotować. Ta potrawa wygląda, smakuje i pchanie tak jakby przyrządził ją prawdziwy kucharz :) Przygotujecie ją szybko i tak samo szybko zniknie z talerzy... :)



Makaron z pieczonym serem Camebert Jamiego Olivera


Składniki (4-6 porcji):

250 g opakowanie sera camembert (lub dwa mniejsze)
2 ząbki czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
sól morska 
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
100 g parmezanu
400 g makaronu penne
150 g świeżego szpinaku


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Odpakowujemy ser camembert i wycinamy w skórce na wierzchu koło, które następnie wyciągamy. 


Obieramy czosnek i kroimy w cienkie paseczki. Plasterki czosnku kładziemy na serze, całość posypujemy odrobiną pieprzu i skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy ser listkami rozmarynu i delikatnie przyciskamy tak, aby zanurzyły się w oliwie z oliwek. 


Gotowe camemberty kładziemy na blaszce do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, aż ser się roztopi i uzyska brązowy kolor. 

W tym czasie zagotowujemy wodę w garnku na makaron i gotujemy go według instrukcji na opakowaniu. Kiedy makaron się ugotuje wrzucamy do garnka z makaronem szpinak i gotujemy ok. 15-20 sekund, Odcedzamy makaron ze szpinakiem na durszlaku. Wrzucamy makaron i szpinak z powrotem  do garnka i czekamy aż szpinak zwiotczeje.

Następnie skrapiamy całość oliwą z oliwek i dodajemy parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Wyjmujemy camembert z piekarnika.


Makaron nakładamy na talerze. Polewamy makaron roztopionym serem lub kładziemy ser na stole, tak aby każdy mógł sobie samodzielnie go nałożyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)