To ciasto to jedna wielka niespodzianka. Sok pomarańczowy, truskawki i mak? Wydaje się połączeniem nie pasującym do siebie. Nic bardziej mylnego! To właśnie dzięki tej kombinacji ciasto staje się wyjątkowe i gwarantuje nietuzinkowe doznania smakowe. Same biszkopty są bardzo lekkie, a dzięki temu, że krem jest z jogurtem ciasto nie jest ciężkostrawne.
Co to jest Naked Cake ?
Naked Cake - czyli w dosłownym tłumaczeniu "nagi tort" to ciasto bez lukrowych dekoracji i śmietanowych ozdób. Do jego przystrojenia używamy świeżych owoców i kwiatów.
Naked Cake z truskawkami i makiem
Składniki:
4 łyżki maku200 g masła 82% (roztopionego)
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże jajka w temp. pokojowej
225 g drobnego cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na poncz:
sok z jednej dużej pomarańczy50 g drobnego cukru trzcinowego
1 łyżka likieru pomarańczowego lub wódki pomarańczowej (opcjonalnie)
Składniki na krem:
skórka z 1 pomarańczy170 g pełnotłustego gęstego jogurtu greckiego (zimnego)
500 ml śmietany kremówki 36% (zimnej)
50 g cukru trzcinowego
350 g truskawek
Przygotowanie ciasta:
Mak wsypujemy na suchą patelnie i prażymy przez 2 minuty - aż zacznie wydzielać aromat. Studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C. Natłuszczamy dwie formy o średnicy 20 cm.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem do czasu uzyskania białej pulchnej masy.
Wlewamy do niej ostudzone roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy i ubijamy jeszcze chwilę. Przesiewamy mąkę z proszkiem bezpośrednio do misy z masą jajeczną. Dodajemy 3 łyżki prażonego maku. Całość mieszamy dużą łyżką do czasu połączenia się składników. Przelewamy ciasto do foremek i pieczemy przez 25 minut.
Przygotowanie ponczu:
Pomarańczę sparzamy gorącą wodą i szorujemy szczoteczką, aby pozbyć się konserwantów. Następnie ścieramy skórkę - odstawiamy ją na bok. Z pomarańczy wyciskamy sok.Do soku dodajemy cukier i podgrzewamy w mikrofalówce ok. 1 minuty. Dodajemy likier i mieszamy.
Przestudzone biszkopty kroimy na pół i polewamy ciepłym ponczem.
Przygotowanie kremu:
Do miski miksera wkładamy jogurt, kremówkę, cukier oraz skórkę pomarańczową. Całość ubijamy na gęstą masę.Truskawki kroimy na plasterki. Ja do krojenia używam maszynki, którą kupiłam kiedyś za grosze w Netto. Jest niezastąpiona!
Na najniższym blacie układamy truskawki, przekładamy kremem.
Czynność powtarzamy z dwoma kolejnymi plackami. Na samej górze nakładamy tylko krem. Posypujemy resztą prażonego maku i dekorujemy całymi truskawkami.
Naked Cake wkładamy do lodówki. Można go jeść po 30 minutach :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)