piątek, 12 sierpnia 2016

Mus czekoladowy z jeżynami


Jeżyny - cudowne owoce lata o smaku, słodko-cierpko-kwaśnym są jednymi z najbardziej niezwykłych gatunków jakimi obdarowała nas natura ;) Sierpień to okres ich dojrzewania - nie przegapmy go! Te dzikie owoce nadają się do sałatek, deserów, ciast a nawet mięs :)

Dzisiaj proponuję Wam mus czekoladowy z jeżynami z dodatkiem chilli i kardamonu. Słodki smak kremu czekoladowego idealnie smakuje z kwaśnymi jeżynami. Mniaam!



Mus czekoladowy z jeżynami

Składniki (na 10 porcji):

puszka kajmaku (masy krówkowej) 510g
100 g czekolady mlecznej
200 g czekolady gorzkiej
mały kawałek czerwonej papryczki chilli drobno posiekanej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
200 ml śmietany kremówki 36%
2 szklanki jeżyn
kawałki czekolady do dekoracji

Przygotowanie:

Oba rodzaje czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą).  


Dodajemy chilli i kardamon.


Czekoladę pozostawiamy do ostygnięcia, aż czekolada nie będzie ciepła w dotyku - ale nadal płynna.

Kremówkę ubijamy, a gdy zacznie gęstnieć wlewamy do niej całą czekoladę. Miksujemy. Następnie cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy kajmak. Ubijamy do czasu powstania gładkiej masy.


Na dnie miseczek układamy jeżyny, przykrywamy musem czekoladowym. Dekorujemy resztą owoców i czekoladą.



Możemy podawać od razu jako miękki krem lub po schłodzeniu w lodówce jako jędrny mus.


Mniam, mniam... :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)