sobota, 16 lipca 2016

Danie jednogarnkowe: Forszmak lubelski


Do zrobienia tego dania przyciągnęła mnie nietuzinkowa nazwa i mnogość mięsa - które w tej potrawie ewidentnie króluje :D Każdy poradzi sobie z jego przyrządzeniem - wystarczy wszystko podsmażyć wrzucić do gara i odstawić na ok. 1,5 godziny. A poźniej... delektować się cudownym smakiem... U mnie w domu forszmak zniknął wraz całym sosem wytartym pokrojoną bagietką - po konsumpcji talerze jak umyte ;)

Co to jest Formszak Lubelski ?
Samo słowo "forszmak" zapożyczone zostało z j. niemieckiego od wyrazu "Vorschmack" - oznaczającego przystawkę, najczęściej do głównego dania. Oryginalnie był to rodzaj zapiekanki na bazie śledzi, pieczonego mięsa, ziemniaków i cebulki. Jednakże lublinianie zaadoptowali to słowo na własne potrzeby.

Forszmak lubelski to samodzielne danie, które jest gulaszem zaprawionym koncentratem pomidorowym. Obecnie forszmak przezywa swój renesans - można go spotkać w wielu lokalach na lubelszczyźnie oraz jest wręcz obowiązkową pozycją w menu weslenym w okolicach Lublina.



Formszak Lubelski 


Składnki: (3-4 porcje):

[jeśli lubicie dobrze zjeść od razu podwojcie proporcje]
500g wieprzowiny (schab, szynka lub karkówka)
150g wędzonej kiełbasy
150 g chudego wędzonego boczku
1 łyżka mąki
olej do smażenia
1 duża cebula
1 liść laurowy
1 czerwona papryka
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
3 zierna ziela angielskiego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 ogórki małosolne lub kiszone
sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na plastry grubości 1 cm, a następnie na paski. Obsmażamy w patelni na oleju i wrzucamy do garnka.


Cebulę kroimy w kostkę i oprószamy solą. Podsmażamy na patelni i dorzucamy do garnka. Boczek tniemy w większą kostkę i smażymy na patelni do czasu aż się lekko zarumieni i rownież wrzucamy do garnka.


Kiełbasę kroimy w plasteki i obtaczamy w mące.


Do patelni nalewamy olej i wrzucamy kiełbasę - smażymy do czasu aż się zarumieni - wrzucamy do garnka. Na patelnię wlewamy trochę wody, mieszamy i przelewamy do garnka.


Garnek stawiamy na ogniu, dolewamy 500 ml wody, Dokładamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, pokrojoną paprykę oraz paprykę w proszku.


Całosć mieszamy. Dusimy na średnim ogniu ok. 1,5 h.


Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone w paski ogórki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Forszmak podajemy z chlebem lub bagietką. Mniam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)