niedziela, 24 lipca 2016

Naked Cake z truskawkami i makiem


To ciasto to jedna wielka niespodzianka. Sok pomarańczowy, truskawki i mak? Wydaje się połączeniem nie pasującym do siebie. Nic bardziej mylnego! To właśnie dzięki tej kombinacji ciasto staje się wyjątkowe i gwarantuje nietuzinkowe doznania smakowe. Same biszkopty są bardzo lekkie, a dzięki temu, że krem jest z jogurtem ciasto nie jest ciężkostrawne.

Co to jest Naked Cake ?
Naked Cake - czyli w dosłownym tłumaczeniu  "nagi tort" to ciasto bez lukrowych dekoracji i śmietanowych ozdób. Do jego przystrojenia używamy świeżych owoców i kwiatów.



Naked Cake z truskawkami i makiem

Składniki:

4 łyżki maku
200 g masła 82% (roztopionego)
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże jajka w temp. pokojowej
225 g drobnego cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na poncz:

sok z jednej dużej pomarańczy
50 g drobnego cukru trzcinowego
1 łyżka likieru pomarańczowego lub wódki pomarańczowej (opcjonalnie)

Składniki na krem:

skórka z 1 pomarańczy
170 g pełnotłustego gęstego jogurtu greckiego (zimnego)
500 ml śmietany kremówki 36% (zimnej)
50 g cukru trzcinowego
350 g truskawek

Przygotowanie ciasta:

Mak wsypujemy na suchą patelnie i prażymy przez 2 minuty - aż zacznie wydzielać aromat. Studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C. Natłuszczamy dwie formy o średnicy 20 cm.


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem do czasu uzyskania białej pulchnej masy.


Wlewamy do niej ostudzone roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy i ubijamy jeszcze chwilę. Przesiewamy mąkę z proszkiem bezpośrednio do misy z masą jajeczną. Dodajemy 3 łyżki prażonego maku. Całość mieszamy dużą łyżką do czasu połączenia się składników. Przelewamy ciasto do foremek i pieczemy przez 25 minut.


Przygotowanie ponczu:

Pomarańczę sparzamy gorącą wodą i szorujemy szczoteczką, aby pozbyć się konserwantów. Następnie ścieramy skórkę - odstawiamy ją na bok. Z pomarańczy wyciskamy sok.
Do soku dodajemy cukier i podgrzewamy w mikrofalówce ok. 1 minuty. Dodajemy likier i mieszamy.

Przestudzone biszkopty kroimy na pół i polewamy ciepłym ponczem.


Przygotowanie kremu:

Do miski miksera wkładamy jogurt, kremówkę, cukier oraz skórkę pomarańczową. Całość ubijamy na gęstą masę.

Truskawki kroimy na plasterki. Ja do krojenia używam maszynki, którą kupiłam kiedyś za grosze w Netto. Jest niezastąpiona!


Na najniższym blacie układamy truskawki, przekładamy kremem.


Czynność powtarzamy z dwoma kolejnymi plackami. Na samej górze nakładamy tylko krem. Posypujemy resztą prażonego maku i dekorujemy całymi truskawkami.



Naked Cake wkładamy do lodówki. Można go jeść po 30 minutach :)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)