środa, 20 lipca 2016

Kremowy toskański kurczak z makaronem


Pokochacie to danie! Wygląda i smakuje jak restauracyjne! Jest proste, a przygotowanie go zajmie Wam 30 minut! W tym przepisie podsmażony kurczak pływa sobie w sosie śmietanowym ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Smakowa nirvana jak dla mnie :D Zapraszam po przepis!




Kremowy toskański kurczak z makaronem

Składniki:

500-600g piersi z kurczaka
250-300 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
1 lyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej
1/2 szklanki startego parmezanu
100-120 g posiekanego świeżego szpinaku
1/2 szklanki suszonych pomidorów
400g makaronu (najlepiej tagiatelle)


Przygotowanie:

Kurczaka dzielimy na mniejsze części. Smażymy na oliwie z oliwek, zarumieniając z obu stron. Odkładamy na talerz.


Wodę na makaron zagotowujemy dodajemy sól oraz łyżkę oliwy z oliwek. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowanu.

Na tą samą patelnię wlewamy kremówkę, bulion oraz wsypujemy czosnek, przyprawy i ser. Mieszamy do czasu aż ser się rozpuści a sos zacznie się gotować i gęstnieć. Następnie wsypujemy szpinak i pomidory. Przykrywamy pokrywką na ok. 3 minuty - aż zmieknie szpinak.


Zdejmujemy pokrywkę - dodajemy podsmażonego kurczaka i trzymamy na ogniu do czasu aż kurczak się zagrzeje.


Makaron wykładamy na talerz, układamy na nim kurczaka i polewamy aromatycznym sosem ;)




1 komentarz:

  1. Robiłam kilkakrotnie coś wspaniałego😋Palce lizać🙂Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...