sobota, 18 stycznia 2014

Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku


Lubicie w niedzielę zjeść pysznego, pieczonego kurczaka, ale znudził Wam się już ten pieczony w woreczku czy podsmażony na patelni? Mam dla Was genialną alternatywę! Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku! I niech nie zniechęci Was ta duża ilość czosnku, wcale nie czuć go tak w mięsie, a podczas pieczenia czosnek traci aromat. Mięso zaś jest bardzo soczyste i delikatne ;)

Ps. Jedliście kiedyś pieczony czosnek? Nie? To musicie go spróbować! Sama byłam zaskoczona, że jest taki pyszny!

Przyrządzenie tego kurczaka nie wymaga specjalnych umiejętności, ot wystarczy umieć rozpuścić masło, rozdzielić czosnek i wlać wino. Kurczak sam się piecze - bez polewania - przez 1,5h i jest gotowy! :)



Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku


Składniki:

kurczak
5 główek czosnku
4 łyżki roztopionego masła
kilka gałązek świeżego tymianku (może być też suszony)
3 liście laurowe
kieliszek białego wytrawnego wina
pieprz i sól

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik to temp. 200°C. Ucinamy kurczakowi szyję (może przydać się na rosół :)) Dwie główki czosnku rozdzielamy na ząbki, ale nie obieramy! Pozostałe 3 główki kroimy na pół. 

Kurczaka dokładnie smarujemy roztopionym masłem, obsypujemy solą i pieprzem. Ząbki z dwóch główek czosnku wraz z tymiankiem wkładamy do środka kurczaka. Związujemy ptakowi sznurkiem nogi oraz skrzydełka.

Na dnie brytfanki układamy liście laurowe, kładziemy na nich kurczaka, obok przekrojone na pół główki czosnku oraz trochę tymianku. Całość zalewamy winem.



Pieczemy ok. 1,5 godziny. Następnie dzielimy kurczaka na porcje. Podajemy z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.



2 komentarze:

  1. Kurczaka pieczemy cały czas bez przykrycia? Przepraszam że pytam o takie rzeczy ale dopiero zaczyna przygodę w gotowaniem :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...