piątek, 9 grudnia 2016

Karp zapiekany z pieczarkami


Tego karpia robiłam roku temu - zaintrygowało mnie jego zapiekanie i łatwość przygotowana. Była to moja pierwsza przygoda z tą rybą więc nie chciałam się rzucać od razu na głęboką wodę... U mnie w domu to tato smaży karpia - zresztą baardzo smacznego - więc bałam się czy mój podoła. Jednakże jak się okazało niepotrzebnie - karp jest przepyszny! Polecam każdemu :) To danie ma jeszcze jedną zaletę - można przygotować je wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec.

Karp zapiekany z pieczarkami


Składniki:

1,5 kg sprawionego karpia (bez głów i ogonów)
sok z 1 cytryny
pieprz, sól
250 g pieczarek
100 g masła
2 jajka
1/2 szklanki mąki
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Uwaga! Zanim pokroimy rybę możemy obłożyć ją plasterkami świeżej cebuli i wstawić na noc do lodówki - wówczas pozbędziemy się lekko mulistego smaku.


Rybę kroimy na 8 kawałków. Jeśli to możliwe usuwamy większe ości. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki.



Pieczarki oczyszczamy, podsmażamy na jednej łyżce masła. Oprószamy solą i pieprzem. Ściągamy z patelni. 


Rybę osuszamy - ściągamy cebulę - jeśli obkładaliśmy rybę. Każdy kawałek zanurzamy w rozmąconych jajkach oraz mące wymieszanej z papryką i smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.

Przed podaniem układamy rybę w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy obsmażone pieczarki, obkładamy wiórkami zimnego masła i zapiekamy 15 min w temp. 180 C.





1 komentarz:

  1. Troszkę późno na komentarz ale polecam ten przepis bo warto moi goście się nim zajadali jak również większością dań wykonanych z przepisów Violi.
    Pozdrawiam serdecznie i czekam na coś wielkanocnego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)