Karp zapiekany z pieczarkami
Składniki:
1,5 kg sprawionego karpia (bez głów i ogonów)
sok z 1 cytryny
pieprz, sól
250 g pieczarek
100 g masła
2 jajka
1/2 szklanki mąki
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Uwaga! Zanim pokroimy rybę możemy obłożyć ją plasterkami świeżej cebuli i wstawić na noc do lodówki - wówczas pozbędziemy się lekko mulistego smaku.
Rybę kroimy na 8 kawałków. Jeśli to możliwe usuwamy większe ości. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki.
Pieczarki oczyszczamy, podsmażamy na jednej łyżce masła. Oprószamy solą i pieprzem. Ściągamy z patelni.
Rybę osuszamy - ściągamy cebulę - jeśli obkładaliśmy rybę. Każdy kawałek zanurzamy w rozmąconych jajkach oraz mące wymieszanej z papryką i smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.
Przed podaniem układamy rybę w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy obsmażone pieczarki, obkładamy wiórkami zimnego masła i zapiekamy 15 min w temp. 180 C.
Troszkę późno na komentarz ale polecam ten przepis bo warto moi goście się nim zajadali jak również większością dań wykonanych z przepisów Violi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i czekam na coś wielkanocnego :)