środa, 23 listopada 2016

Lebkuchen - niemieckie pierniczki na Boże Narodzenie


Lebkuchen to niemieckie pierniczki pieczone tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia. Wśród innych wyróżnina je niebanalny smak wynikający z połączenia miodu, migdałów, imbiru i kakao. Są łatwe w zrobieniu i nie potrzebują fantazyjnego zdobienia.



Lebkuchen - niemieckie pierniczki na Boże Narodzenie


Składniki: (25-30 sztuk)

160 g płynnego miodu
110 g masła
50 g mielonych migdałów
250 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 lyżeczki mielonych godzików
2 łyżeczki kakao
1/4 łyżeczki soli

Lukier do dekoracji:

150 g cukru pudru
białko z 1 jajka
2-3 łyżki stołowe zimnej wody

Przygotowanie:

W małym garnku roztapiamy miód i masło. Gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy do ostygnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. 

Do miski wsypujemy wszystkie sypkie produkty, dodajemy schłodzony miód i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta. Można mieszać ręcznie za pomocą łyżki lub w mikserze z końcówką haka.


Uzyskane ciasto dzielimy na dwie części. Z jednej połowy formujemy małe kulki równych rozmiarów, układamy na blaszce i każdą z nich spłaszczamy dłonią na grubość ok. 2 cm.


Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na grubość 2cm i za pomocą wykrawaczki wycinamy serduszka. Palcami wygładzamy brzegi serc. Układamy na 2 blaszce.


Pierniczki pieczemy 8-10 minut, aż ciasto się zarumieni na brzegach. Następnie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie robimy lukier. Cukier puder, roztrzepane białko i wodę dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Pierniczki wykładamy na kratkę do studzenia - pod nią umieszamy arkusz papieru i za pomocą pędzelka smarujemy je lukrem. Zostawiamy do wyschnięcia.



Lebkuchen im starsze tym lepsze - jednak u mnie przetrwały kilka dni :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)