wtorek, 22 listopada 2016

Tort tiramisu


Jeśli lubicie klasyczny włoski deser tiramisu - ten tort jest dla Was stworzony. Fakt wymaga trochę pracy, ale smak wynagradza wszystko. Ja do swojego dodałam dodatkowo maliny, które idealnie się wpasowały. Tort zniknął migiem... :)



Tort tiramisu


Składniki: (na tortownicę o średnicy 20cm)

110 g mlecznej czekolady
160 g gorzkiej czekolady
200 g podłużnych biszkoptów
110 g cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
6 listków żelatyny
375 g serka mascarpone
1-2 łyżki kakao
400 ml śmietanki kremówki 36%
5 łyżek Amaretto
2 jajka
szczypta soli

Przygotowanie:

Biszkopty kroimy na kawałki o długości 2cm. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim połowę biszkoptów - drugą odkładamy na bok.


100 ml kremówki zagotowujemy z 2 łyżkami amaretto i kawą rozpuszczalną, po czym w płynie roztapiamy dwa rodzaje czekolady. Połową powstałego sosu polewamy biszkopty (tutaj dodałam również maliny) i wstawiamy na krótko do lodówki.


Serek mascarpone miksujemy na gładką masę. Resztę kremówki ubijamy na sztywno. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Jajka, cukier i sól ubijamy na sztywną masę w metalowej miseczce nad kąpielą wodną.


Resztę amaretto podgrzewamy. Żelatynę odciskamy i rozpuszczamy w amaretto. Mieszaninę dodajemy do kremu jajecznego. Następnie do letniego kremu dodajemy mascarpone, a na koniec ostrożnie dokładamy ubitą kremówkę.

2/3 kremu wlewamy do tortownicy i równo rozsmarowujemy. Na nim układamy resztę biszkoptów i wstawiamy na krótko do lodówki (ok. 10 min).


Następnie polewamy biszkopty resztą kremu czeoladowego i tort ponownie wkładamy do lodówki (na ok.10 min). Resztę kremu mascarpone wkładamy do szprycy z gładką końcówką i wyciskamy na tort kleksy.


Tort ponowie wkładamy do lodówki - tym razem przynajmniej na 4 godziny. Przed podaniem posypujemy kakao.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)