Jeśli lubicie klasyczny włoski deser tiramisu - ten tort jest dla Was stworzony. Fakt wymaga trochę pracy, ale smak wynagradza wszystko. Ja do swojego dodałam dodatkowo maliny, które idealnie się wpasowały. Tort zniknął migiem... :)
Tort tiramisu
Składniki: (na tortownicę o średnicy 20cm)
110 g mlecznej czekolady160 g gorzkiej czekolady
200 g podłużnych biszkoptów
110 g cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
6 listków żelatyny
375 g serka mascarpone
1-2 łyżki kakao
400 ml śmietanki kremówki 36%
5 łyżek Amaretto
2 jajka
szczypta soli
Przygotowanie:
Biszkopty kroimy na kawałki o długości 2cm. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim połowę biszkoptów - drugą odkładamy na bok.100 ml kremówki zagotowujemy z 2 łyżkami amaretto i kawą rozpuszczalną, po czym w płynie roztapiamy dwa rodzaje czekolady. Połową powstałego sosu polewamy biszkopty (tutaj dodałam również maliny) i wstawiamy na krótko do lodówki.
Serek mascarpone miksujemy na gładką masę. Resztę kremówki ubijamy na sztywno. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Jajka, cukier i sól ubijamy na sztywną masę w metalowej miseczce nad kąpielą wodną.
Resztę amaretto podgrzewamy. Żelatynę odciskamy i rozpuszczamy w amaretto. Mieszaninę dodajemy do kremu jajecznego. Następnie do letniego kremu dodajemy mascarpone, a na koniec ostrożnie dokładamy ubitą kremówkę.
2/3 kremu wlewamy do tortownicy i równo rozsmarowujemy. Na nim układamy resztę biszkoptów i wstawiamy na krótko do lodówki (ok. 10 min).
Następnie polewamy biszkopty resztą kremu czeoladowego i tort ponownie wkładamy do lodówki (na ok.10 min). Resztę kremu mascarpone wkładamy do szprycy z gładką końcówką i wyciskamy na tort kleksy.
Tort ponowie wkładamy do lodówki - tym razem przynajmniej na 4 godziny. Przed podaniem posypujemy kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)